Könnyít a kezességvállaláson a Garantiqa

Kedvezményes kezességvállalási díjat vezetett be a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., a vállalkozások egy éven keresztül, egyes esetekben közel 30 százalékkal csökkentett díjakkal, beruházási hitelek esetében akár díjmentesen vehetik igénybe a kezességvállalási szolgáltatást.
A cég keddi közleménye szerint mostanra minden hetedik vállalati hitelhez kapcsolódik Garantiqa kezességvállalás, az MFB-csoporton belül működő, hitelgaranciát nyújtó vállalkozáspedig fontosnak tartja, hogy minél több hazai kis- és középvállalkozás tudjon megfelelő forráshoz jutni vállalkozása fejlesztéséhez, működéséhez a kezességvállalás igénybevételével. Ennek érdekében döntöttek a kedvezményes díjak bevezetéséről egyelőre egy éves időszakra, amelynek végén a tpasztalatokat megvizsgálva dönthetnek az akció meghosszabbításáról.
A kezességvállalás szükségességét több kutatás is alátámasztja: a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) felmérése szerint például a hitelfelvétel során jelenleg is a nem megfelelő fedezetek jelentik a legnagyobb akadályt a vállalkozások számára. A Garantiqa saját felmérése is rámutatott, hogy minden 5. mikrovállalkozás, illetve minden 7. kisvállalkozás nem az igényelt mértékben jut banki finanszírozáshoz.

Tavaly rekordévet zárt a Garantiqa: 21 százalékkal, 443 milliárd forintra növelte garanciaállományát, ami több mint 540 milliárdos hitelkihelyezést tett lehetővé a hazai vállalkozásoknak. Erre az évre 23 százalékos bővülést tervez a cég, ami az első hónapok adatai alapján teljesülhet is.

A teljes kezességvállalási díjtáblázat itt érhető el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük