Harminc százalékkal több hitelt akarnak adni a kereskedelmi bankok

Több mint 30 százalékkal emelték kkv-hitelezési vállalásukat a hitelintézetek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hitelezési feltételhez kötött kamatcsere (HIRS) tenderén július 7-én – tette közzé a jegybank a honlapján.

A bankok a meghirdetett 300 milliárd forintra 227,79 milliárd forint értékben adtak be ajánlatot, amelyeket az MNB mind elfogadott. A 2016-ban tartott tenderek és a mostani eredményeképpen a bankok HIRS állománya 679 milliárd forintról 906 milliárd forintra nőtt. Ezzel a kereskedelmi bankok 2017. évi hitelezési vállalása 170 milliárd forintról 227 milliárd forintra emelkedett.
A hitelezési vállalások bankrendszeri szinten átlagosan 34 százalékkal, a részt vevő bankok körében pedig átlagosan 58 százalékkal emelkedtek. A tenderen részt vevő kilenc bank közül három legalább duplájára emelte vállalását.

A preferenciális betét maximális bankrendszeri állománya 150 milliárd forinttal bővült. A dinamikus – azaz eredeti vállalásukat legalább 100 százalékkal meghaladó hitelnövekedést vállaló – bankok nagyobb arányban részesültek a preferenciális betételhelyezési lehetőségből, mint a kisebb arányú többletvállalást tevő hitelintézetek. A megemelt preferenciális betét elhelyezésére 2017. augusztustól van a bankoknak lehetőségük.
Az MNB szerint a csütörtöki, a piaci hitelprogram második szakaszát jelentő tenderen megemelt hitelezési vállalások biztosítják, hogy a mikro-, kis- és középvállalati szektor hitelezésének bővülése a jegybank által a fenntartható gazdasági növekedéshez szükségesnek tartott 5-10 százalék közötti sáv felső felében alakuljon.
A monetáris tanács május 24-én jelentette be a piaci hitelprogram (php) második szakaszának elindítását. A tenderen érvényes terméktájékoztatókat az MNB június 7-én elérhetővé tette a honlapján, biztosítva ezzel a bankok számára a szükséges felkészülési időt – írja közleményében az MNB.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük