Melyik munka az értékesebb? – Dávid Ferenc

Dühös vagyok, igen, mert az ilyen összevetések, hogy melyik munka az értékesebb a végén elvezetnek oda, hogy valamelyik munka értéktelennek lesz minősítve – mondta az Egyenes beszédben Dávid Ferenc.

A VOSZ főtitkára szerint az igazi baj, hogy a minimálbér alacsony. Magyarországon a minimálbér 400 euró. Németországban ezer euró, Hollandiában 1400, Luxemburgban 1800. De ki van zárva, hogy az emelést ma Magyarországon meg lehessen valósítani, mert például a 8,5 milliós Ausztria GDP-je a magyar össztermék 3,5 szerese. Ez a válasz mindenre – tette hozzá.
Lehet olyan helyzet az életben, hogy a piaci szükségletek különbsége miatt a társadalmi megítéléshez képest aránytalanság keletkezik – érzékeltette az Egyenes beszédben Dávid Ferenc, hogy nem idegen az élettől,

ha a docens fizetése esetleg alacsonyabb az áruházláncban foglalkoztatott raktáros jövedelménél. 

Abban nyilvánvalóan nem lehet köztünk vita, hogy a tudás az érték – árnyalta az okfejtést a VOSZ főtitkára, annak kapcsán, hogy szélsebesen terjed a Facebookon az egyetemi oktató blog-bejegyzése, amiben arról ír, hogy az egyetemi hierarchiában a professzor az első, akinek fizetése meghaladja az üzletlánc raktárosáét.
Ez volt a beszélgetés kiindulópontja. Dávid Ferenc azonban utána járt, és szerinte kiragadott példa, amit az oktató levezetett. Nemzetgazdasági átlagban a diplomások jövedelme a háromszorosa azokénak, akiknek nincs diplomájuk. Négymillió foglalkoztatott esetében a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a szakmunkás végzettségűek keresetének átlaga 188 ezer forint, az egyetemi diplomával rendelkezők átlag 605 ezer forint.
Arra is felhívta a figyelmet Dávid Ferenc, hogy azok a diplomások, akiket nem fizetnek meg rendesen, azok többnyire elhagyják az országot. Többször hangsúlyozta a főtitkár, hogy rendkívül tudáspárti, de felvetette, hogy nincs-e túlkínálat a tanárok körében, sőt nincs-e túl sok főiskola, ezzel szemben viszont az látható, hogy a kereskedelemben, ahol 500 ezer ember dolgozik, ott ab start hiányzik 30 ezer. Dávid Ferenc ellentmondást lát abban is, hogy a gazdaság 3,5 százalékkal nő Magyarországon, és van olyan kereskedelmi lánc, ahol már 13 százalékkal nőtt és még így is demonstrációra készülnek. Arra is figyelmeztetett a főtitkár, hogy a bérmegállapodás szerint jövőre újabb 8 százalékkal emelkedik a minimálbér és a garantál bérminimum pedig ismét 12 százalékkal lesz nagyobb.

A teljes beszélgetés itt nézhető meg.

Forrás: VOSZ / atv.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük