A multiktól fog pénzt behajtani az újra tragikus anyagi helyzetbe került pécsi önkormányzat

– A pécsi önkormányzat gazdálkodásában keletkezett mintegy 7,5 milliárd forintos hiány konszolidációja érdekében intézkedési tervet fogadott el a baranyai megyeszékhely közgyűlése csütörtökön. Az intézkedések a lakosságot nem terhelik – jelentette ki az esti szavazás előtt Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester.

Az önkormányzat pénzügyi helyzetének okairól azt mondta: a pécsi gazdaság „nem kellő színvonalú jelenléte”, a gazdag és minőségi, de jelentős forrásigényű (kulturális) intézményrendszer, a korábbi „szocialista presztízsberuházások”, és a közösségi közlekedés rendberakásához szükséges 6 milliárd forintos „gigahitel” együttesen okozta az önkormányzat gazdálkodásában jelentkező mintegy 7,5 milliárd forintos hiányt.
Annak kétharmada az előző városvezetés működése nyomán „az összeomlás szélére került” közösségi közlekedés rendberakásából származik – emelte ki.

Mint beszámolt róla, a tudatos adópolitika következtében három év alatt 400 millió forinttal nőtt az önkormányzat iparűzési adóbevétele. E növekményt – meglátása szerint – a délelőtt elfogadott helyiadó-koncepció módosítás tovább tudja gyarapítani.

Az önkormányzat a helyi építményadó-rendelet módosításától további 150 millió forintos bevételnövekedést vár.

Annak lényege, hogy a pénzintézeti, biztosítási, távközlési és energiaellátási tevékenységet folytató cégek, illetve üzemanyag-töltőállomást, gyorséttermet és bevásárlóközpontot üzemeltető társaságok eddigi 1700 forintos négyzetméterenkénti építményadó-terhe 1840 forintra nő.
Ezzel szemben – mutatott rá a koncepció délelőtti ismertetésekor Páva Zsolt – az önkormányzat a termelő cégek tevékenységét adócsökkentéssel „serkenti”, mivel az eddigi 600 helyett 500 forintra csökkentik számukra az éves négyzetméterenkénti építményadó-terhet.

A magánszemélyekre vonatkozó adóteher nem változik – erősítette meg a polgármester.
Az intézkedéseknek köszönhetően hatékonyabbá, olcsóbbá válik az önkormányzat működése – hangsúlyozta a testületi ülést záró előterjesztés tárgyalásánál Páva Zsolt.
A részletekről közölte: megszüntetik a jelenleg az NB III.-ban szereplő Pécs Mecseki Futball Club (PMFC) évi 200 millió forintos önkormányzati támogatását.
Szintén megszüntetik a tanácsadói szerződéseket, csökkentik az önkormányzat reprezentációs kiadásait és a polgármesteri keretet, ugyanakkor a városi közösségi életet segítő civil- és képviselői keret megmarad – mondta.
A városvezető szólt arról, hogy a jelenlegi 20-ról a jövőben 15 alá csökkentik az önkormányzati tulajdonú cégek számát.
Az előterjesztés vitája során Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) közgyűlési képviselője 28 pontból álló intézkedési tervet ismertetett, amelyben a városüzemeltetés eszközeinek korszerűsítésére, a konszolidált gazdaságfejlesztésre és a közpénzek átlátható felhasználására tett javaslatot.
Keresztes László Lóránt (LMP) vélekedése szerint a benyújtott intézkedési terv gazdaságpolitikai koncepció helyett csupán politikai kommunikáció. Az ellenzéki képviselő egyúttal a gazdaság- és a fenntartható városfejlesztés szükségességét is hangsúlyozta.
A képviselő-testület az ÖPE javaslataival is kiegészült intézkedési tervet nagy többséggel hagyta jóvá; két szocialista és egy DK-s képviselő nem vett részt a szavazáson.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük