Indul a Takarékos Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet

Megkezdte működését a Takarékos Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet, amely számos előnyt biztosít a foglalkoztatásban, úgy a munkavállaló, mint a munkáltató számára egyaránt. Az alapítók elsődleges célja, hogy a takarékok vállalati ügyfeleitől nyugdíjba ment dolgozókat a vállalkozói szektorban visszafoglalkoztassák. A tagfelvételi kérelmeket a szövetkezet budapesti székhelyén és jellemzően a megyeszékhelyeken, nagyobb településeken a takarékszövetkezeti fiókokon belül kialakítandó nyugdíjas szövetkezeti irodákban lehet benyújtani.

Azt a munkáltatót, aki egy nyugdíjas magánszemélyt a Szövetkezet közbeiktatásával foglalkoztat, nem terheli társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettség, szabadság kiadása és a táppénz, betegszabadság kifizetése. A munkavállaló számára pedig azért előnyös, mert munkaidejét rugalmasan saját döntése alapján osztja be,a foglalkoztatása nem érinti a nyugdíjas viszonyait, keresetének nincs felső korlátja.

A nyugdíjas szövetkezetben kialakult feladatmegosztásból adódóan a magánszemélyek regisztrációját a takarékszövetkezeti, illetve VOSZ irodák végzik, a foglalkoztatással járó konkrét teendők – munkavállalói, munkáltatói oldalon egyaránt – a területi vezetők feladatát képezi.

A Baranya megyei területi képviselet
Dr. Kiss Endre, területi vezető
Telefonszám: (20) 937-24-01
E-mail: dr.kiss.endre@takarekmunk a.hu
Takarékszövetkezeti iroda:
Vörös Gyuláné
Telefonszám: (72) 239-789
Cím: 7634 Pécs, Uránváros Páfrány u. 2/a.

Nyugdíjas szövetkezetek megalakulását a szövetkezeti törvény június 23-i módosítása teszi lehetővé, amely július 1-jén lépett hatályba. Eszerint a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek azzal a céllal jönnek létre, hogy segítsenek a még aktív időskorúakat munkához juttatni, ennek révén javulhat a szövetkezeti tagok gazdasági és szociális helyzete, egyben átadhatják az évtizedeken át felhalmozódott tudásukat, szakmai és élettapasztalatukat a fiatalabbaknak.

A nyugdíjas szövetkezet tagjai kizárólag magánszemélyek lehetnek, akik személyesen is közreműködnek a szövetkezet tevékenységében. Ez azt jelenti, hogy dolgozniuk kell annál a vállalatnál, amellyel a nyugdíjas szövetkezet megállapodott tagjai foglalkoztatásáról. Ezek mellett az is feltétel, hogy a közérdekű nyugdíjas szövetkezet tagjai közül a tagok 90 százalékának öregségi nyugdíjban kell részesülnie. A nyugdíjas szövetkezet tagjainak a szövetkezet alapszabályában meghatározott tagdíjat kell fizetniük.

Az adózási feltételek kedvezőek ahhoz, hogy a vállalatok minél több nyugdíjast visszafoglalkoztassanak. A szövetkezeten keresztül végzett munkára ugyanis csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetni, ami azt jelenti, hogy a jelenleg már dolgozó nyugdíjasoknak is érdemes belépniük, miközben a nyugdíjba készülőket az eddiginél vonzóbb feltételekkel lehet tovább foglalkoztatni. A cégeknek azért előnyös e konstrukció, mert a munkavégzés költségét nem terhelik a közterhek. Ráadásul lehetőség van arra is, hogy a mindenkori – az idén 138 ezer forintos – minimálbér erejéig étkezési utalványt adjanak a nyugdíjas-szövetkezetek dolgozóinak, akár szja-mentesen. A nyugdíjas szövetkezeti tagok nyugdíját nem érinti a foglalkoztatás, azt továbbra is megkapják a szövetkezeten keresztül dolgozók.

Amennyiben a közérdekű nyugdíjas szövetkezetnek eredménye képződik, abból úgynevezett közösségi alapot képez. Az ebben az alapban összegyűlt pénzt kizárólag a szövetkezet tagjának vagy vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának a szociális, egészségügyi, oktatási, kulturális jellegű szükségleteinek kielégítésére szabad felhasználni.

Fotó: Photo by Nick Karvounis on Unsplash

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük