KKV Ház: a fekete gazdaságról vitáztak

A Pénzügyminisztériumban tartott vállalkozói klubdélutánon a szavak és a gondolatok nem voltak teljes szinkronban – írta beszámolójában a KKV Ház.
A megszólalók többször kiemelték, hogy mély társadalmi egyenlőtlenséget okoz, ha a közterheket csak egyesek viselik, míg mások nem vesznek abban részt. Ráadásul a kevesek szükségszerűen többet fizetnek annál, mintha mindenki adózna.
A vitaindítók után asztaltársaságok beszélték meg a témát. A bevált recept szerint provokatív felvetések gerjesztették, provokálták a vitát. Még mindig sokaknak szokatlan ez a műfaj. Egyesek a kinyilatkoztatásokkal vitáznak, kérdéseknek nézve őket, és nem értve, hogy azoknak kizárólag az a dolguk, hogy érzelmeket korbácsoljanak fel, és zsigeri válaszokat kényszerítsenek ki.
Az összesített válaszokat mindenki a saját okostelefonján juttatta a központi számítógépbe. Ezzel elkerülhető az, hogy a vita túl domináns szereplői rákényszerítsék akaratukat másokra.
Az összesített számok bemutatása előtt a vitaasztalok egy-egy küldöttje 3 percben értékelte a társasága vitáját. Az ismertetők kicsit lekezelték a felvetéseket és nagyon egyhangú, már már homogén véleményeket sejtettek.
Ez után jött a „fekete leves”.

A grafikonok nagy véleménykülönbségeket, ellentmondásokat mutattak.

Sokan érveltek azzal, hogy a lakosság mentalitását, a gazdasághoz való hozzáállását képzéssel kell megváltoztatni. Úgy tűnt nincs vita, mindenki meg kívánná szűntetni a fekete gazdaságot.
Mi lett a vége: 66 % mondja a fekete gazdaságot nem szabad megszüntetni 24 % szüntetgetné de nem teljes szívvel és pusztán 9%!!! mondta azt, hogy az írmagját is a szemétre.

A fekete gazdaság és a korrupció azonos fogalmak” jelentette ki a provokáló mondat. A szóbeli előzetes elemzések ezt nevetségesnek vélték. Mit mondott a többség? 21 % igen ezek bizony azonos fogalmak, már ami legalább is az okaikat és a hatásukat érintik. 64 % azt mondta „hát bizony erős közük van egymáshoz, még ha nem is teljesen azonosak. ( Ez az én szememben az azonosság érzetet tükrözi) Mindössze 15 % válaszolt a kérdésre határozott nemmel, tehát a két fogalom messze esik egymástól.

Az igazi döbbenet csak most jött. Az előzetes előadások a társadalom érettségéről, összefogásról, a belátásról szóltak. Mit mond az okos telefon magányában a KKVHÁZ klub vendége? A társadalom csak maradjon a fenekén, nincs annak dolga a fekete gazdasággal. Az adóhatóság tegye a dolgát és vegye elő az adócsalókat. (51%) 36 % bizonytalan, talán az adóhatóság, talán a társadalom?
Mindössze 12 % volt, aki azt mondta amit a vitaindítók sugallani próbáltak, hogy a társadalom önkontrollja az üdvözítő.

Egy rafinált visszakérdezés: A fekete gazdaság nem más mint a számlaadás elmulasztása? Csak (!) 46% mondta azt, hogy nem uraim, ez annál sokkal több, a fekete gazdaság kis része csak az adócsalás. 40% azt mondta, csak alig több ez az egyszerű adócsalásnál, 14 % pedig úgy vélekedik a fekete gazdaság nem más mint a számlaadás elmulasztása.

A szervezőknek arra a sarkos felvetésére, hogy a kiskereskedelem-e a fekete gazdaság melegágya?
(Erre a kijelentésre nem volt előzetes adat, bár a kiskereskedelem gazdasági tételszáma messze meghalad minden mást, tehát akár így is lehetne)

A Klub vendégeinek a véleménye 48 % igen a kiskereskedelem messze vezet. ( Közben az építőipar a leg fertőzöttebb (36%) a GDP arányában, míg a kiskereskedelem 14 %
42 % úgy vélte bizony erős köze van ennek a szektornak a fekete gazdasághoz. Mindössze 9 % vélte úgy hogy a kiskereskedelemnek köze sincs a fekete gazdasághoz.

Forrás: KKV Ház

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük