Hoppá! Viszlát TAO-felajánlás?

A jövő évi adócsomagban eltörlésre kerül a Társasági adó (tao) feltöltési kötelezettsége, amelynek kapcsán felmerül az abból való támogatás lehetőségének megszűnése is, így ennek procedúrája most még teljesen bizonytalan, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.
A jövő évi adócsomag nemrégiben nyilvánosságra hozott részletei részletesen kitérnek az tao-feltöltési kötelezettségekre, ugyanakkor felmerül néhány szempont, amely egyelőre még nem teljesen tisztázott.
Az adózó rendelkezhet az adójáról ún. „kedvezményezett célra”, azaz filmalkotást vagy látvány csapatsportot támogathat. Eddig ezt megtehette a havi vagy negyedéves adóelőlegből, az adóelőleg kiegészítésből (feltöltésből) és az éves adójából. Amennyiben megszűnik a feltöltési kötelezettség, akkor felmerül az abból való támogatás lehetőségének megszűnése is.

„Az eltörléséről szóló módosítás mindenképpen üdvözlendő, hiszen az adminisztrációs terhek érdemi csökkentését csak a feltöltési kötelezettségek végleges és teljes eltörlésétől lehetett várni” – mondta el a Crowe FST adótanácsadási szolgáltatások partnere. Bagi Márta szerint a benyújtott javaslat jó irány, fontos azonban, hogy ez csak a tao feltöltésre vonatkozik, az iparűzési adóra nem. Ez utóbbi adónemet eddig annak az adózónak kellett feltölteni, aki a tao feltöltésre is kötelezett volt.

A jövőben a helyi iparűzési adó (HIPA) törvénybe bekerül az a módosítás, hogy feltöltési kötelezettsége van annak a vállalkozásnak, amelynek árbevétele az adóévet megelőző adóévben száz millió forint feletti volt. „Nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy ez a társasági adó feltöltésre vonatkozik, a többi adónál viszont továbbra is ellenőrizni kell, hogy megmarad-e a feltöltési kötelezettség” – hangsúlyozta a Crowe FST szakértője.
A feltöltési kötelezettség szabálya jelenleg azokra a társaságokra vonatkozik, amelyeknek az adóévet megelőző adóévben az éves szinten számított árbevétele meghaladta a 100 millió forintot. Az évközben megfizetett adóelőlegeket december 20-ig ki kellett kiegészíteni az éves várható adó összegére, amelyhez bevallási kötelezettség is párosult. Az eddig hatályos szabályok értelmében a bevallás beadása után (május 31.) a NAV ellenőrizte a feltöltést, és ha az nem érte el a tényleges adó 90%-át, akkor a hiányzó rész után 20%, 2019-től 10% mulasztási bírságot vetett ki. Ezt az adózási szisztémát főleg a nagy cégek bírálták, hiszen adott év december 20-ig meglehetősen nehéz megbecsülni 90%-os pontossággal a várható adó összegét.

Fotó: Jens P. Raak from Pixabay
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük