Egyre többen, de még mindig nagyon kevés KKV használja az online számlázó programokat

Egy év alatt háromszorosára nőtt hazánkban az online számlázóprogramot használó kis- és középvállalkozások aránya, valamint a mobilon és tableten történő számlakiállítás is egyre népszerűbb. Az online számlázóprogramokat egyszerűségük és az általuk elérhető biztonság miatt választják a hazai vállalkozások, sokan még könyvelői költségeiket is jelentősen csökkentették ezzel. Ugyanakkor van még hová fejlődni, az eNET és a Számlázz.hu kutatásában megkérdezett vállalkozások 70%-a egyelőre papíralapon számláz.

A hazai kis- és középvállalkozások (KKV) körében dinamikusan növekszik az online számlázóprogramok népszerűsége: míg tavaly a hazai KKV-k mindössze 8%-a használt online számlázót és 40%-uk telepített szoftvert, addig idén az online megoldásokat választók aránya 21%-ra ugrott. Ezzel majdnem megháromszorozódott azon vállalkozások száma, amelyek online számlázóprogramot használnak, miközben a telepített szoftvereket használó vállalkozások aránya változatlan maradt – derült ki derült ki az eNET és a Számlázz.hu 2019 tavaszán készült reprezentatív kutatásából.
Noha még mindig a kézi számlatömb a legnépszerűbb megoldás a KKV szektorban, vannak előremutató tendenciák. A felmérés szerint a hazai KKV-k mindössze 9%-a szokott okostelefonon vagy tableten számlát kiállítani, és 78%-uk nem is tartja fontosnak, hogy erre lehetősége legyen. A felmérés alapján viszont a Számlázz.hu ügyfelei nyitottabbak a mobil eszközökre a számlázás tekintetében: 16%-uk használ számlázásra mobiltelefont vagy tabletet, és 35%-uknak fontos, hogy erre legyen lehetősége. Vagyis azok a vállalkozások, akik online számláznak, feltehetőleg nagyobb arányban használnak mobil eszközöket erre a célra.

A KKV szektoron belül a társas vállalkozások körében a legnépszerűbbek a digitális megoldások, 66%-uk számlázóprogrammal számláz, míg a teljes KKV szektoron belül ez az arány csupán 44%. A felmérés szerint a növekvő népszerűség oka a számlázóprogramok egyszerűségében és biztonságosságában keresendő. „A kézi számlatömb használata mögött leginkább az a tényező állhat, hogy ezek a vállalkozások még nem tapasztalták meg, hogy mit jelent online számlázni. A különbség nem egyszerűen csak a számla kiállításának módjában van, hanem mindenben, ami azt követően történik. Olyan ez, mint a Holdra szállás: kis lépés a vállalkozónak, de hatalmas lépés az egész vállalkozói szférának. Az online számlázóprogramokkal egyszerűbb és gyorsabb lesz a könyvelés, a bankolás, a dokumentumcsere a partnerekkel vagy akár a NAV-val. Vagyis minden leegyszerűsödik, nemcsak az áfa kiszámolása.” – mondta Kis Ervin Egon, a Számlázz.hu stratégiai tanácsadója.

A számlázóprogramok használatával sok vállalkozás a könyvelői díjat is csökkenteni tudja: a kutatás szerint a katás mikro-, kis- és középvállalkozások fele havi 5-10 ezer forintot, míg a Számlázz.hu katás ügyfeleinek 40%-a havi maximum 5 ezer forintot költ könyvelőre. A felmérés szerint a katás KKV-k 76%-a rendelkezik saját könyvelővel, a Számlázz.hu katás ügyfeleinek körében viszont ez az arány csupán 60%.

A papíralapú számlázás még mindig a legelterjedtebb számlázási mód hazánkban, a Számlázz.hu ügyfeleinek 70%-a így állítja ki a számláit. Annak érdekében, hogy ez az arány csökkenjen, és egyre többen térjenek át az elektronikus számlázásra, a Számlázz.hu intenzív piaci edukációt folytat, és az e-számlázás köré számos emelt szintű pénzügyi-technológiai szolgáltatást fejleszt.

A felmérés hátteréről: az eNET összesen 792 mikro-, kis- és középvállalkozást kérdezett meg, telefonos adatfelvétellel, 2019. március-áprilisában, a Számlázz.hu megbízásából. Az adatok vállalatméret, ágazat, régió és működési forma szerint reprezentálják a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásokat.

Fotó: Gerd Altmann from Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük