Eurobarométer: Magyarországon jelentősen javult az Európai Unió megítélése

A 2019 novemberében végzett Eurobarométer közvélemény-kutatás alapján az Európai Bizottság közzétette a Magyarországra vonatkozó nemzeti jelentést. A jelentés az EU összes tagállamában végzett Eurobarométer felmérés magyarországi adatainak részletesebb elemzésén alapul.

A magyarországi válaszadók egyre pozitívabban viszonyulnak az Európai Unióhoz: az előző évhez képest 43%-ról 53%-ra emelkedett azok száma, akiknek a fejében pozitív kép él az EU-ról. A magyarok több mint fele kedvező színben látja az EU-t, ez a hatodik legjobb eredmény a 27 tagállam között, jelentősen felülmúlja a 43%-os uniós átlagot. A magyarok 10%-a viszonyul negatívan az EU-hoz, 37% pedig semlegesen. Az EU jövőjével kapcsolatban a magyarok majdnem kétharmada (64%) derűlátó, ami a borúlátók arányának (30%) több mint a duplája.

Ami a közös szakpolitikák megítélését illeti, a magyarok továbbra is leginkább az emberek szabad mozgására irányuló uniós politikát támogatják (82%). Az uniós átlaghoz hasonlóan a magyarok háromnegyede (75%) támogatja a közös védelem- és biztonságpolitikát, a közös kereskedelempolitikát (76%), valamint a közös energiapolitikát (78%). Az EU közös külpolitikája kétharmados (69%) támogatást élvez. A magyarországi válaszadók több mint a fele (55%) támogatna egy közös európai bevándorláspolitikát is.

A teljes Standard Eurobarométer 92 jelentés magyar nyelven innen tölthető le, míg az Eurobarométer felmérés magyarországi eredményeinek ábrái pedig innen.

Fotó: Wolkenkrieger from Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük