Zöldáramra váltott a pécsi Körber Hungária Gépgyártó Kft.

– Teljes egészében megújuló energiaforrásokból származó villamos energiával fedezi pécsi telephelyének áramszükségletét a dohányipari gépek és a hozzájuk tartozó alkatrészek előállításáról ismert Körber Hungária Gépgyártó Kft. – közölte a vállalat az MTI-vel.

A mintegy 1000 embert foglalkoztató vállalat közlése szerint a szél-, a víz- és a napenergiából, vagy biomasszából előállított elektromos energia vásárlásával termelése lényegesen kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár. Ipari nagyfogyasztóként komoly felelősségük van az éghajlatváltozást okozó gázok kibocsátásának csökkentésében, ezért törekednek arra, hogy a termelésüket közelítsék a karbonsemlegességhez. Ennek érdekében a vállalat a magasabb ár ellenére is a zöldáramot választja. A zöldfejlesztések részeként a pécsi vállalat LED-ekre cserélte a termelési terület 5700 fényforrását, így 830 megawattórányi (mwh), 380 háztartás éves fogyasztásának megfelelő mennyiségű villamos energiát takarít meg.

„A Körber pécsi telephelye nem direktben az erőművektől vásárolja a szükséges villamos energiát, hanem egy energiakereskedő közvetítésével, amely szerződésben vállalt kötelezettséget arra, hogy a társaság részére átadott árammennyiséget megújuló forrásból fogja biztosítani. A fejlesztésnek köszönhetően a gyár teljes villamosenergia-igényét megújuló eredetű energiával fedezik – tájékoztatta portálunkat a cég. Megkeresésünkre hozzátették, „a fűtési és vízmelegítési célú hőenergiára ez még nem érvényes, de ezen a téren is komoly erőfeszítéseket tettek. Ennek két fő pillére a napkollektoros rendszer és a hulladékhő-hasznosítás”.

Hulladékhőt is bevontak
A központi szociális épület tetejére 100 m2 napkollektort telepítettek, amelyek mosdókat és zuhanyzókat látják el meleg vízzel. Az üzemeltetési tapasztalatok alapján a nyári hónapokban a használati melegvíz 80%-át, télen pedig a napsütéses órák hosszától függően nagyjából 20-30%-át tudják így megtermelni.

A gyárban a termeléshez szükséges sűrített levegőt nagy teljesítményű kompresszorok állítják elő, amelyek a felhasznált villamos energia nagyon nagy hányadát hővé alakítják. Az így termelődött hulladékhő alapvetően a meglévő fűtőberendezések kiegészítésére szolgál. Egy nagyobb gép azonban önmagában is képes kifűteni egy gyártócsarnokot – konkrétan egy 1300 m2 alapterületű, többnyire 12, helyenként azonban 20 méter belmagasságú építmény fűtését egész télen meg tudják oldani a fenti módon újrahasznosított hulladékhővel.

A céges flotta és a munkavállalók is feltölthetik autóikat
Tavaly negyven járművet egyidejűleg kiszolgáló elektromos töltőoszlopokat helyeztek üzembe, ugyanakkor az idei év prioritása a hulladékkezelés minőségének javítása lesz – írták meg az MTI-nek.

Kérdésünkre hozzátették, „a villanyautó-töltőállomásokat egyelőre csak a több lépésben elektromos hajtásúakra cserélendő céges flotta járművei, illetve a Körber munkavállalói használhatják. A kollégák ezeken az oszlopokon a piaci árnál kedvezőbb feltételekkel tudják „tankolni” a járműveiket”.

Ha kell, gyógyszeripari ampullatöltőket is gyártanak
A több mint 99 százalékban exportra termelő pécsi üzem fokozottan ki volt téve a globális piaci ingadozásoknak; korábban szinte kizárólag dohányipari gyártóberendezések készültek a pécsi gyárban, de már jelentősen megváltozott az üzem termékstruktúrája és fokozatosan általános gépgyárrá alakult. A logisztikai és a gyógyszeripari szereplők szoros és sikeres együttműködést folytatnak az üzemmel, idén pedig több új berendezés – köztük például gyógyszeripari ampullatöltő gépsor – gyártása indult meg Pécsen.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a társaság 2019-ben 125 millió euró nettó árbevételt és 3,1 millió euró adózás utáni eredményt ért el. Egy évvel korábban 127 millió euró árbevétel mellett 6,6 millió euró volt a nyeresége.

A társaság 2019-ben jelentette be, hogy 5,7 milliárd forint értékű beruházást hajt végre Pécsen, amely 977 millió forint, egyedi kormánydöntéssel megítélt állami támogatásban részesül.

Forrás: MIT / Körber Hungária Gépgyártó Kft. / épületgépész.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük