Megújul a Széchenyi kártya program

A kormány 2022. június 16-i ülésén a háborús gazdasági helyzetre való tekintettel áttekintette a kkv hitelpiac helyzetét, valamint megvizsgálta a Széchenyi kártya program eddig elért eredményeit, és döntött a program folytatásáról – jelentette be hétfői közleményében a gazdaságfejlesztési miniszter.

A megújult Széchenyi kártya program fix kamatozású, legfeljebb 3,5 százalékos hitelei 2022 júliusától év végéig érhetőek el országszerte. „A program keretében elérhető hiteltermékek racionalizálásra és összevonásra kerültek a hitelcélok változatlansága mellett” – ismertette a miniszter közleménye.

A magyar kormány elkötelezett abban, hogy a háború okozta gazdasági nehézségek ellenére is támogassa a magyar családokat és a hazai vállalatokat. A kis- és középvállalatok hazánk gazdasági gerincét alkotják és több százezer család megélhetését biztosítják, ezért hiteloldali támogatásuk kulcsfontosságú. A magyar kormány célja, hogy a háború okozta gazdasági helyzetben a rendelkezésre álló eszközei segítségével elkerülje a hitel nélküli gazdasági növekedés kialakulását – hangsúlyozta a miniszter.
„Korábban, 2009 és 2013 közötti időszakban már láthattuk, hogy a hitel nélküli gazdasági növekedés káros, a növekedés kulcsfontosságú pillére a megfelelő mértékű és egészséges szerkezetű hitelezés a vállalkozások számára. Ezt a gazdaságpolitikai célt a kkv-finanszírozás feltételeinek javításán keresztül kamattámogatás és hitelgarancia nyújtásával tudja segíteni a kormány” – fogalmaz a közlemény.
A kkv-finanszírozás feltételeinek javítását szolgálja a kormány legutóbbi döntése a Széchenyi kártya program meghosszabbításáról, melynek segítségével a kkv-k fix kamatozású, legfeljebb 3,5 százalékos hiteltermékeket érhetnek el 2022 júliusától országszerte. A döntés értelmében a hiteltermékek racionalizálásra és összevonásra kerültek a hitelcélok változatlansága mellett.
A 2002-ben induló Széchenyi kártya program mára a mikro-, kis- és középvállalkozások legsikeresebb támogatott hitelprogramjává vált, a program indulása óta a hazai kkv-szektor 390 ezer szerződött hitelügylet mellett több mint 4600 milliárd forint kedvezményes finanszírozási forráshoz jutott. A Széchenyi kártya program keretében felvett hitelállomány jelenleg a kkv szektor hitelállományának már a 13 százalékát adja, miközben kkv szektor hitelei mögött 39 százalékban jelenik meg kezesként a Garantiqa – összegezte a gazdaságfejlesztési miniszter.
A kormány által támogatott Széchenyi kártya program új konstrukciói a kabinet gazdaságstratégiai céljaival összhangban a piacihoz képest lényegesen alacsonyabb, legfeljebb 3,5 százalékos kamattal kiszámítható kereteket biztosítanak a kkv-szektor finanszírozásához és működéséhez, segítve ezzel a vállalkozások versenyképességének javítását és a munkahelyek megtartását – mutat rá a miniszter.
A Széchenyi kártya program 2022 júliusától év végéig országszerte a Széchenyi kártya program eddigi hiteleihez hasonlóan a területi kereskedelmi és iparkamarák, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a KAVOSZ Zrt. regisztráló irodáiban érhetőek el. További információk a program kidolgozásában aktívan közreműködő KAVOSZ (www.kavosz.hu) oldalán található.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük