Havi összehasonlításban csökkent az euróövezet és az EU építőipari termelése júniusban

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön előzetes adatként azt közölte, hogy májushoz képest júniusban az építőipar termelése 1,3 százalékkal csökkent az euróövezetben és 1,2 százalékkal az EU-ban. Májusban havi összevetésben az euróövezet építőipari termelése 0,3 százalékkal csökkent, az Európai Unióban viszont még 0,1 százalékkal nőtt. 

Tavaly júniussal összevetve idén júniusban az építőipari termelés az euróövezetben 0,1 százalékkal, az EU-ban pedig 0,6 százalékkal nőtt, jóval kisebb mértékben, mint májusban, amikor az éves szintű növekedés az euróövezetben 2,3 százalékos, az EU-ban pedig 3,1 százalékos volt.  
A 27 tagállamból 11 ország adata még nem ismert. A már rendelkezésre álló adatok alapján júniusban az építőipari termelés a legnagyobb mértékben Szlovéniában nőtt havi szinten, 1,7 százalékkal, továbbá Hollandiában 1 százalékkal és Finnországban 0,2 százalékkal. A legjelentősebb havi csökkenés Magyarországon volt 5,2 százalékkal, illetve Szlovákiában 5 százalékkal és Ausztriában 4,8 százalékkal.
Éves összevetésben Szlovéniában jegyezték fel a legnagyobb növekedést, 27,2 százalékosat, továbbá Lengyelországban és Romániában egyaránt 5,9 százalékosat, valamint Hollandiában 4,7 százalékosat. A legnagyobb visszaesés Spanyolországban volt 10,4 százalékkal, Magyarországon 8,1 százalékkal, illetve Ausztriában 6,8 százalékkal.
Az építőipari termelés 2021-ben 2020-hoz képest 5,2 százalékkal nőtt az euróövezetben és 4,8 százalékkal az EU-ban.

Forrás: MTI
Fotó: Freepik

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.