cegtalalo.hu: Mit érdemes tudni a cégkivonatokról?

Céges ügyintézés során gyakran van szükség hiteles cégkivonatra, például hitelkérelmeknél és szerződéskötéskor, ráadásul kiváló iránymutatóként is szolgál az üzleti döntések meghozatalakor.
Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mit érdemes tudni a cégkivonatokról.

Mit nevezünk cégkivonatnak? Ez egy hivatalos dokumentum, mely minden fontos adatot tartalmaz az adott cégre vonatkozóan.

Van különbség az ingyenesen hozzáférhető és a közhiteles cégkivonat között

Közhiteles cégkivonat díjfizetés ellenében kérhető a cégbíróságtól vagy közjegyzőtől, illetve az Igazságügyi Minisztérium céginformációs szerződéses partnerein, például a Cégtalálón keresztül is igényelhető.

Ahogy már korábban említettük, cégkivonatra például hivatali ügyintézés, hitelfelvétel vagy szerződéskötés alkalmával van szükség. Továbbá ez a dokumentum az üzleti kapcsolatrendszer feltérképezéséhez is kifejezetten hasznos. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy van különbség az ingyenesen hozzáférhető és a közhiteles cégkivonat között. Ugyanis az ingyenesen hozzáférhető változat nem tekinthető hiteles dokumentumnak, csupán tájékoztatásra szolgál.

Szóval minden esetben érdemes utánajárni annak, hogy a hivatal vagy a bank melyik változatot fogadja el, mert például közhiteles cégkivonatot kérnek bankszámlanyitáskor. Fontos tudni, hogy a közhiteles változaton mindig feltüntetésre kerül a kiállítás dátuma. Ettől számítva 30 napig fogadják el a közhiteles cégkivonatot.

Sokkal egyszerűbb meghozni a fontos üzleti döntéseket

Nemcsak a hivatalos ügyintézés során hasznos a cégkivonat, arra is használható, hogy információkat kapjunk a konkurenciáról vagy éppen a leendő partnerekről. Nemcsak a hivatalos adatok és a pozitív események ismerhetőek meg, hanem a negatív bejegyzések is, például adótartozás, csődeljárás vagy törölt adószám. Ezeknek az adatoknak az ismeretében sokkal egyszerűbb meghozni a fontos üzleti döntéseket.

Milyen cégformák esetében lehet cégkivonatot kérni? Többek között vállalat, szövetkezet, közkereseti társaság, betéti társaság, gazdasági munkaközösség, egyesülés, egyéni cég, közös vállalat, részvénytársaság, korlátolt felelősségű társaság, közhasznú társaság és erdőbirtokossági társulat esetén.

Milyen információk találhatóak a közhiteles cégkivonatban?

Minden kötelezően bejegyzendő adatot tartalmaz ez a dokumentum. Ezek két részből állnak, a cégformától független, és a cégformától függő adatokból. Például olyan általános adatokat tartalmaz, mint a cégjegyzékszám,, a cégforma, az elnevezés, a székhely, a telephely, a fióktelep és a létesítő okirat kelte.

Továbbá tartalmazza a tevékenységi köröket, a jegyzett tőkét, a képviselet módját, a könyvvizsgálók adatait, a felügyelőbizottsági tagok adatait és az adószámot. Most csak a legfontosabbakat soroltuk fel, ezeken kívül még jó néhány adat szerepel a cégkivonatban, amelyek nélkülözhetetlenek a biztos és megalapozott üzleti döntések meghozatalához.

Fotó: Freepik

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük