Gazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese.

Nehéz idők jönnek!

Összességében a vállalkozók számára egy nagyon embert próbáló időszak következik, amikor a túlélés, a válságmenedzsment és a kiút keresés kerül fókuszba – mondta el a növekedés.hu-nak Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnökhelyettese.

Kifejezetten nehéz időszak ez a vállalkozások számára, ugyanis számos gátló, vagy hátráltató tényező együttes hatását kell leküzdeni a magas energiaáraktól kezdve a hektikus és ugyancsak elszálló beszerzési lehetőségeken át a feszült munkaerőpiacig.

Mindezek együttes hatása fennakadásokat okoz a cégek szolgáltatásaiban, gyártásában, beszállításában, így ma nagyon kevés vállalkozó van Magyarországon, aki nyugodtan alszik. Nehéz kiemelni szektorokat, mindenhonnan negatív hangokat hallani – értékelte a növekedés.hu-nak a jelenlegi gazdasági helyzetet Gazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese.

Mint elmondta: az éttermek a jelentős alapanyag és energiaköltség növekedés miatt kénytelenek árat emelni, mindez visszafogja a fogyasztást, kevesebb a vendég.

Ez egy ördögi kör. Az építőipari cégek nem képesek teljesíteni a leszerződött áron, az építőanyag költségek miatt. Nagyon nehéz ma közbeszerzésen indulni, annyira gyakran változik az alapanyag ára. Mindez csak néhány kiragadott példa a számtalanból.

Ráadásul október elsején a szabadpiaci földgázvásárlók szerződése lejár, a földgázkereskedők a korábbinál négyszer-ötször magasabb árak miatt szigorú szabályokkal próbálják majd csökkenteni ügyfélkockázataikat, így akár az előre fizetést is kiköthetik.

Ami a gyenge forintból eredő problémákat illeti: ezeket a nagyobb cégek könnyebben tudják kezelni, mint a kisebbek, akiknek az egyetlen megoldás az évközbeni áremelés lehet, leginkább a lakosság felé működő vállalkozások esetén.

A gyenge forint – bár önmagában is jelentős probléma a jelentősen dráguló import miatt – az aggasztóan magas infláció fényében még inkább nyugtalanító, a költségek tovább nőnek a finanszírozás kamatköltségeivel, mely ugyancsak sokszorosa lesz az elmúlt években megszokottnak. Ami látható, hogy beindult egy folyamat: az új teljesítések esetén a vállalkozások a fix ár mellett fenntartják a jogot az előre nem látható költségeik egy részének áthárítására,

a teljesítési díjak sokkal gyakrabban és dinamikusabban változnak.

Gazsi Attila elmondta, hogy a VOSZ a kormánnyal együttműködve továbbra is azon dolgozik, hogy a KKV szektor a Széchenyi Kártya termékeken keresztül továbbra is hozzájusson kedvező hitellehetőségekhez és finanszírozáshoz.

A legtöbb vállalkozó terméke, szolgáltatása számtalan alapanyagból, elemből és eszközhasználatből áll. Ezek beszerzési bizonytalansága is veszélyezteti a teljesítést. Gondoljunk a gépjárművek beszerzésének nehézségeire, az építőiparban jellemző napi alapanyagárakra,

az egyéb eszközök sokszor 3-6 hónapos késéssel rendelkezésre állására.

A vállalkozóknak kreatívnak kell lenniük, helyettesítő termékekben kell gondolkodniuk és át kell szervezniük a beszerzésüket, a megszokott Just-in-time helyett újra raktárkapacitást kell építeni – hangsúlyozta a VOSZ elnökhelyettese.

Közben egyelőre nem látszik a bérnövekedési igény lassulása. Jelenleg még keresleti piac jellemzi a munkaerőpiacot, de számos jel mutat arra, hogy egy éven belül a visszafogott beruházásoknak, a szűkölő forráslehetőségeknek és a magas inflációnak köszönhetően némi recesszió várható. Ekkor nemcsak a bérek növekedési üteme fog lassulni, de a munkahelyek száma is csökkenhet.

Összességében a vállalkozók számára egy nagyon embert próbáló időszak következik, amikor a túlélés, a válságmenedzsment és a kiút keresés kerül fókuszba.

Sokan fognak bajba kerülni, de a folyamatok újragondolásával, hatékonyság növeléssel, fogékonysággal a zöld gazdaságra meg lehet találni a jövőbe vezető utat. Mindehhez a vállalkozóknak érdemes összefogniuk, közösen erősebb, hatékonyabb és célszerűbb módszereket találhatnak a problémáikra – emelte ki Gazsi Attila.

Forrás: növekedés.hu