vallalkozas-konyveles-ado-nav

Visszajelzéseket kér a NAV

Az adóhivatal arra kéri a felhasználókat, hogy véleményezzék a könyvelőprogramok és az eÁFA-bevallás összekapcsolására kidolgozott tervet egy online felületen – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben kiemelték, hogy az észrevételeket és javaslatokat a legismertebb online fejlesztői platformon, a GitHubon gyűjtik.
Az adóhivatal már korábban is biztosított lehetőséget felhasználóinak, hogy mondjanak véleményt egyes informatikai fejlesztésekről a bevezetés előtt; a GitHub közönségét a közigazgatásban az elsők között szólította meg – emlékeztettek.  

A könyvelőprogramok és az egyes NAV-rendszerek összekapcsolásának célja egyrészt az, hogy a felhasználók könnyebben érjék el az adóhivatali rendszerek adatait, másrészt a könyvelőprogramok adatainak továbbításával kiváltható legyen a jelenlegi, űrlapalapú áfabevallás – írták.
Kitértek arra is, hogy a gép-gép kapcsolattal egyszerűsödne a vállalkozások, könyvelők számára az áfabevallás kitöltése, annak ellenőrzése, és kevesebb lenne az adminisztrációs teendő.
A vállalkozások, informatikai fejlesztők, könyvelők, adótanácsadók szeptember végéig szólhatnak hozzá a témához az online felületen, ahol választ is kaphatnak kérdéseikre.
A fórumtéma a https://github.com/nav-gov-hu/eVAT/discussions linken érhető el – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI
Fotó: Freepik