európai unió, fejlesztes, top, pécs

Jelentős mecsekoldali EU-fejlesztésekről indul társadalmi egyeztetés Pécsen

Európai uniós forrásokból tervezett mecsekoldali fejlesztések kapcsán indít online társadalmi egyeztetést a pécsi önkormányzat – jelentette be a baranyai megyeszékhely polgármestere szeptebmer 27-én.

Péterffy Attila sajtótájékoztatóján közölte: a 2021-2027-es európai uniós fejlesztési ciklusban az önkormányzat kiemelten szeretné kezelni a mecsekoldali fejlesztéseket, ezzel kapcsolatban pedig a helyhatóság EU-s finanszírozású beruházásait koordináló Pécsi Városfejlesztési Nzrt. (PVF) már meg is határozta a főbb irányokat.

Beszámolt arról, hogy az „Aktív Pécs – Megújuló Mecsekoldal” elnevezésű folyamat keretében az előzetes elképzelések szerint tíz akcióterületen hajtanának végre – mai áron 18-20 milliárd forintos összértékűre becsült – beruházásokat. A konkrét tervezés, illetve a meglévő tervek elmélyítése előtt azonban szeretnék megtudni a városban élők, dolgozók, tanulók, a településhez kötődők véleményét is.

Az online kérdőíveken megmutatkozó vélemények alapján születnek majd meg a konkrét döntések – jelezte –, azaz akár új fejlesztési projektek is bekerülhetnek a tervek közé és előzetesen elképzelt fejlesztéseket is törölhetnek a programból, ha a többség úgy határoz a társadalmi egyeztetésen.

Állatkert, kisvasút, tévétorony a fókuszban

Csúcs Zoltán, a PVF vezérigazgatója közölte: a város a Területi és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) keretéből várhatóan 23,5 milliárd forintból gazdálkodhat négy területen. Ebből az egyik fedi le a majdani mecsekoldali fejlesztéseket 14,5 milliárd forint értékben. Hozzáfűzte: az előzetesen meghatározott tíz fejlesztési akcióterületen megvalósuló projektek megvalósítása mai áron 18-20 milliárd forintba kerülne, így várhatón szükség lesz a súlyozásra, illetve egyéb források felkutatására is – mondta.

Az elképzelések között szerepel a Mecsekoldalban fekvő állatkert és a már elbontott egykori vidámpark között futó kisvasút bővítése és villamosítása, a Mandulás park és játszótér, valamint az azzal szomszédos, már lebontott kemping területének fejlesztése, a tévétorony környezetének további megújítása.

A kérdőíven válaszolók – egyebek mellett – véleményt mondhatnak a volt vidámpark területének jövőjéről, a népszerű kilátóhelyként is funkcionáló Niké-szobor környékének rendezéséről, egy mecseki libegő megépítéséről, az erdei kerékpáros közlekedés fejlesztési irányairól is.

A 15-20 perc alatt kitölthető kérdőívet már el lehet érni a megujulomecsekoldal.hu oldalon. A válaszokat október 31-éig várják az érdeklődőktől, akik között nyereményeket is kisorsolnak – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Forrás: MTI
Fotó: AktívPécs