Baranya Megyei Prima díj, VOSZ Baranya

15. Baranya Megyei Prima Díj: ezúttal Pécsen

A korábbi évek megyei vidéki helyszínei után ezúttal Pécsen, a Horvát Színházban adta át a VOSZ Baranya megyei Szervezete a Baranya Megyei Prima Díjakat, valamint az Év Vállalkozója elismeréseket.

Az idei, már 15. eseményen köszöntőt mondott többek között Horváth László, a VOSZ Baranya megyei elnöke, Gesztesi Béla, a VOSZ ügyvezető igazgatója, valamint Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke is.
Mint minden évben, idén is megemlékeztek a VOSZ alapítójáról, meghatározó elnökről, Demján Sándorról.

Idén is hárman részesültek Prima Díjban: Dévényi Sándor építész, tervező, Pap Bianka, olimpiai bajnok paralimpikon úszó, valamint Vatai Éva, a Leöwey Klára Gimnázium éppen a napokban nyugdíjba vonult tanára.

Év Vállalkozója Díjazottak

Év Vállalkozója Díjjal ismerték el az Adler96 Kft. ügyvezetőit, Nagy Csabát és Dr. Neupor Csabát.
A márfai székhelyű, 1996-ban alapított Adler 96 Szállító, Szállítmányozó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a hőskorban egyetlen egy nyerges billencs szerelvénnyel kezdte el a tevékenységét, és főként építőipari ömlesztett áruk szállításával foglalkozott, később, a 2000-es évek elején mezőgazdasági szóródó áruk (elsősorban termények) szállítását is elvállalták.
Az évek során a gépparkjuk folyamatos fejlesztésével – a gépjárművek átlagéletkora nem haladja meg a 2,5 évet! – már egy több mint 2 milliárd forintos árbevételű céggé fejlődtek.

A VOSZ Baranya Megyei Szervezet országos Év Vállalkozója díjban részesítette Kovács Gábort, a Tenkes Csárda tulajdonosát, aki a díjat decemberben fogja átvenni a Művészetek Palotájában tartandó Vállalkozók Napja keretében.

Baranya Megyei Prima Díjasok

Magyar Építészet kategória: Dévényi Sándor

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Ybl Miklós-díjas magyar építész, a pécsi organikusok körének meghatározó alakja, a Kós Károly Egyesülés alapító tagja.

A Budapesti Műszaki Egyetemen tanult, majd 1973–75 között az Iparterv fővárosi irodájában, majd 1975–80 között a Baranyatervnél dolgozott. 1980-tól műemlékvédelmi szakmérnök,[1] 1987-ig elsősorban Pécs történeti belvárosának rehabilitációjával foglalkozott. 1980–82 között elvégezte a MÉSZ Mesteriskoláját. 1988–90-ben a Pécsi Építész Iroda munkatársaként dolgozott, majd önálló tervezőirodát alapított.

Első lakóépületei a nyolcvanas években készültek el. Jellegzetes, a történeti építészetből és a közvetlen környezetből merített formakinccsel dolgozó, bátor színekkel és változatos anyaghasználattal kiképzett homlokzatai a magyar posztmodern építészet jellegzetes, egyedi, a humortól és az iróniától sem visszariadó irányvonalát mutatják. A nyolcvanas-kilencvenes években szívesen használt épületein kerámiát, gyakori alkotótársa volt Dobány Sándor keramikusművész.
2004-ben Príma díjat kapott.

Magyar sport: Pap Bianka

Szigetváron született, idejárt általános iskolába, és magántanulóként középiskolába, jelenleg az ELTE Jogi Karának első éves hallgatója.
12 éves korában eldöntötte, hogy Budapestre költözik a jobb versenyfelkészülés érdekében, és a szüleivel felkeresték Verrasztó Zoltánt, a Jövő SC vezetőjét, aki be is vette őt a csapatába. Azóta vele készül a versenyekre.

2012-ben megkapta a hazai para kategóriát, így egy évvel később már indulhatott egy scheffield-i nemzetközi versenyen, ahonnan világbajnoki szinttel és egy bronzéremmel tért haza. Ez további motivációt adott neki az úszáshoz.
2014-ben már EB-bronzérmes, majd 2016-ban Madeirán megrendezett Európa bajnokságon egy aranyéremmel, egy ezüstéremmel és három bronzéremmel gazdagodott, míg egy évvel később, a riói paralimpián egy ezüst- és egy bronzéremmel.
A 2021-es Európa bajnokságon már 4 aranyat és egy ezüstöt kapott, majd ugyanebben az évben a tokiói paralimpián már bajnok lett. Az idei júniusi világbajnokságon pedig további két aranyérmet és 2 ezüstérmet szerzett.

Magyar Oktatás és Köznevelés: Vatai Éva

Magyar, francia, dráma tárgyakat tanít több mint 30 éve, a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban. A francia két tanítási nyelvű tagozat megalapítója.

Oktatási munkája mellett a francia nyelvű színjátszás művelője, és az évenként megújuló Francia Színjátszó Fesztivál szervezője. Fontosnak tartja, hogy a diákjai korrektek legyenek, elvek mentén cselekedjenek, és mindehhez megfelelő érvelési technikával rendelkezzenek

Számos rangos francia állami kitüntetést kapott, mint az Akadémiai Pálmák Rend Lovag- és Tisztikeresztje, vagy a francia Nemzeti Érdemrend Lovagkeresztje.

2021-ben Emberség Díjat kapott.  “Az oktatási rendszer szorító regulái között is mindig figyel a személyiségfejlesztésre, de ő maga is képes a fejlődésre, változásra. Inspirál, kérdéseket tesz fel, és talán ami a fontosabb, hogy személyes példát mutat” – írták róla a díj kapcsán. Diákjait, akik közül sokan már rendezők, színészek, drámapedagógusok, többek között azzal a tudással bocsájtja útra, hogy „soha ne féljenek gondolataikat megfogalmazni és kimondani, mert a büntetéstől való félelem nem viszi előre a társadalmat”.