vosz-aremeles-haszon-adoemeles

VOSZ-üzenet a kormánynak: rendkívül súlyos a vállalkozások helyzete

A VOSZ arra kéri a magyar kormányt, hogy mindent tegyen meg a vállalkozásokat sújtó energiaár-robbanás drámai hatásainak enyhítése, a drasztikusan emelkedő finanszírozási költségek csökkentése és munkaerő költségek féken tartása érdekében.

A jelenlegi válság okozta gazdasági környezetben a magyarországi vállalkozásokat komplex sokkhatás éri: az energiaárak robbanás-szerű többszöröződése, a hitelekhez kapcsolódó terhek drasztikus emelkedése és az infláció-hajtotta munkabérigények növekedése rendkívül súlyos helyzetet teremt. A kialakult válság az egész magyar gazdaságot érinti, amely gyors és átfogó – minden gazdasági szektort érintő – állami beavatkozás nélkül tömeges cégbezárásokhoz és munkahelyek százezreinek megszűnéséhez vezethet. A VOSZ arra kéri a kormányt, hogy tegyen meg minden lehetséges intézkedést az elszálló energia-költségek mérséklésére, folytatva és minden vállalkozásra kiterjesztve a mától elérhető állami támogatási programot.

A cégek működésének fenntartása és az energiahatékony átállás érdekében a megnövekedett hitelkamatok mérsékléséhez olyan intézkedésekre van szükség, amelyek azonnali könnyítést jelentenek a vállalkozóknak addig, amíg a pénz- és tőkepiaci folyamatok normalizálódnak. Ahhoz, hogy a munkabérek reálértékét megőrizhessük, a bérterhek jelentős csökkentése elengedhetetlen.

Forrás: MTI OS / VOSZ