vosz-tagvallalkozas-gergen-birtok-bor

Gergen Birtok: fél évszázadnyi tapasztalat a bortermelésben

A villányi borvidék bortermelő közösségét ismerő borkedvelőknek nem szükséges bemutatni a Gergen Birtokot. Bár a márka csupán 2017 óta aktív, jogelődjeivel együtt több mint fél évszázados múltra tekinthet vissza a hazai bortermelésben.
Gesztesi Lászlóval beszélgettünk, a Gergen Birtok márkanév mögötti Borkert Kft. ügyvezetőjével.

– A Gergen Birtok gyökerei egészen a török korig nyúlnak vissza, hiszen a máriagyűdi központi épület alatt húzódó pincében több mint 500 éves építészeti megoldásokat fedezetek fel, vélhetően papi dézsmapince lehetett itt. Befolyásolja a gazdag történelmi hagyaték a bortermeléshez fűződő viszonyt? A bortúrára látogatók megtekinthetik a történelmi jelentőségű dézsmapince?

– Helytörténészek is megerősítik és levéltári adatok szerint is ezen a területen már a Római-korban termeltek szőlőt és állítottak elő borokat. Nyilvánvalóan ez a múlt meghatározza gondolkodásmódunkat. A hagyomány és tradíció követése mellett ugyanakkor figyeljük azokat a modern fogyasztói igényeket is, amelyek folyamatosan megjelennek és változnak.

A pincénk természetesen megtekinthető, tapasztalatunk szerint is vendégeink szívesen lemennek a többszintes pincerendszerbe, kicsit „beleszagolni” a múltba.

– Az 1996-os alapítású BORKERT Kft. saját márkája a Gergen Birtok. Miért indult útjára a Gergen Birtok márka 2017-ben? Hogyan fejlődött az elmúlt évek során a birtok?

– Egyrészt mindig is vonzott bennünket a környezet. Máriagyűd és környékének igazi „mentális jóllét” hatása van, a szőlő és a bortermelés kultúrája több száz évre vezethető vissza. A jogelőd társaság korábban is megkerülhetetlen része volt a Villányi-Siklós Borvidéknek.

A birtok egyébként a 2016-os tulajdonosváltás után a dédnagyapám nevét vette fel, azaz most már a saját nevünket visszük a vásárra – mondja Gesztesi László Péter ügyvezető.

A máriagyűdi központi épület alatt húzódó pincében több mint 500 éves építészeti megoldásokat fedezetek fel, vélhetően papi dézsmapince lehetett itt.

A klasszikus Olaszrizling és a fiatal generáció

– A társaság több mint 40 hektár méretű termőfölddel rendelkezik. Milyen szőlőfajták találhatóak a hatalmas területen? Megtekinthető a termőföld a bortúra során?

– Fontosabb borfajtáink az Olaszrizling, a Hárslevelű, a Chardonnay, a Cserszegi Fűszeres és a Tramini,  valamint a klasszikus Portugieser és Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Franc és Syrah.

Termőföldjeink megtekinthetők, bár meg kell jegyezni, hogy a máriagyűdi központtól mintegy 5-6 kilométerre találhatók. Előfordult már, hogy szerveztünk látványszüretelést vagy dűlőfutást is.

– A kiváló borokat 2019 óta Németh Krisztián borász készíti. A társaság weboldalán olvasható manifesztóban külön hangsúlyt fektetnek a tradíció és folyamatos innováció szintetizálására. Hogyan lehetséges az új trendeket a villányi gasztro tradíciókkal összeegyeztetni?

– A mai borfogyasztók, különösen a fiatal korosztály elvárásaihoz igazodó, jó minőségű, de könnyedebb borokat akartunk készíteni, amelynél elsődleges a jó ár-érték arány. Ezek mellett persze továbbra is készítünk a környéken elismert, tradicionális borokat is.

„Célunk egy olasz típusú „enoteca” megvalósítása.”

– Melyek a Gergen Birtok legkedveltebb borai?

– Nem szeretnék egyet sem kiemelni, mert egyébként is az a tapasztalatunk, hogy nálunk mindenki megtalálja a maga számára legjobb, leginkább illeszkedő bort: van könnyedebb és erősebb is.

– A kedvelt és ismert borok mellett organikus gyümölcslevek, sajtok és pálinkák is megtalálhatóak a Gergen Birtok termékkínálatában. Mi az oka a termékpaletta szélesítésének?

– Határozott a válaszom erre: a fogyasztói igények. Látjuk és tapasztaljuk, hogy aki iszik bort vagy pálinkát, szívesen eszik is mellé, ugyanakkor nem találtunk olyan, a élelmiszerkereskedelemben is elérhető jó minőségű termékeket, amelyeket bátran ajánlottunk volna a vendégeinknek. Ezért inkább saját magunk vágtunk bele ezek előállításába.

Először sajtokat gyártottunk, aztán jöttek a füstölt húsáruk, és mivel nem mindenki iszik alkoholt, és úgy éreztük, itt is a minőségi elvárásoknak szeretnénk megfelelni, elkezdtük a saját gyümölcsösünkből feldogozott, 100%-os gyümölcsleveinket is előállítani.

De itt nem álunk meg, a jövőben saját gyártású lekvárokat és száraz tésztákat is kínálni fogunk a vendégeinknek. Célunk egy olasz típusú „enoteca” megvalósítása.

– A pincében családi, baráti összejövetelek, céges rendezvények, borkóstolók megtartását is vállalja a társaság. Milyen programok közül választhatnak az érdeklődők?

– A Birtok máriagyűdi központjában maximum 40 főig vállalunk rendezvényeket: családi, baráti, céges eseményeket, akár tematikus borkóstolással, pincetúrával, hideg-meleg ételekkel.

A környéken a Villányi Borvidék programjai közül lehet választani, mint ahogyan Siklós városának honlapján, valamint a borindex.hu-n is lehet szemezgetni.

– Azok az olvasók, akik kedvet kaptak a Gergen Birtok borainak kipróbálásához, milyen felületen tudnak vásárolni?

– Nyilvánvalóan a kor elvárásainak megfelelően van online vásárlási lehetőség is, webshopunkon keresztül, mindazonáltal mindenkinek javasoljuk, hogy jöjjenek el, ahogyan szlogenünk is mondja, „Jönni. Enni. Inni.”. A környéken egy kirándulás, a Máriagyűdi Kegytemplom megtekintése, majd nálunk egy jó borkóstolás életre szóló élmény lehet.

Ezek mellett elérhetőek vagyunk a Facebookon és az Instagramon egyaránt.

Elérhetőségek

Gergen Birtok
7800 Siklós, Járó Péter u. 35.
+ 36 (72) 579-296
info@gergen.hu
https://www.gergen.hu