foglalkoztatas-megvaltozott-munkakepessegu-profession-kutatas

Kutatás: egyre elfogadóbbak a hazai munkavállalók a megváltozott munkaképességűekkel

A magyar munkavállalók majdnem fele dolgozott már együtt megváltozott munkaképességű emberrel és többségében pozitív tapasztalataik vannak a közös munkáról – közölte a Profession.hu a legfrissebb kutatása alapján csütörtökön az MTI-vel.

Az állásportál az ügyfelei körében, 1251 ember bevonásával készítette el a felmérést, amelyben a munkavégzés során ritkán előforduló, de kihívást jelentő tényezők közül leginkább a sérült emberekkel kapcsolatos tapasztalat hiányát és az ebből fakadó bizonytalanságot említették a dolgozók .

A megkérdezettek 15 százalékának van a családjában, rokonságában megváltozott munkaképességű (mmk) ember, viszont a munkavállalásuk során a válaszadók 41 százalékának volt már tapasztalata mmk kollégával.

A felmérésben résztvevő többségi munkavállalók 54 százaléka mozgássérült kollégával dolgozott együtt, 27 százalékuk nyilatkozta, hogy hallássérült, 18 százalékuk, hogy értelmi fogyatékos, 15 százalékuk, hogy látássérült és 8 százalékuk, hogy autista kollégával dolgozott.

A többség nem érzi a különbséget

Azon munkavállalók közül, akik már dolgoztak együtt sérült emberrel tízből nyolc dolgozó egyáltalán nem érzékelt megkülönböztetést a megváltozott munkaképességű kolléga irányában, 9 százalékuk pozitív, míg további 9 százalékuk negatív diszkriminációról számolt be.

A felmérés alapján a megváltozott munkaképességű emberekkel dolgozó munkavállalók csaknem felének nem jelentett kihívást a közös munka, 28 százalék volt eleinte bizonytalan abban, hogy mire képes a sérült kolléga, ebből 27 százalékuk nyilatkozta, hogy nem tudta, hogyan segíthetne az érintettnek, 14 százalékuknak pedig a feléjük való közeledéssel akadtak problémái.

Azon munkavállalóknak, akik még nem dolgoztak együtt megváltozott munkaképességű emberrel 81 százaléka nyilatkozta, hogy biztosan hajlandó vagy inkább hajlandó lenne erre, 19 százalékuk bizonytalan volt a kérdésben vagy elzárkózott attól.

A közlemény idézte Dencső Blankát, a Profession.hu piackutatási és üzletfejlesztési szakértőjét, aki elmondta: az elmúlt években nőtt a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatottsági aránya, korábban viszont jelentősen alulreprezentáltak voltak a munkaerőpiacon. Az egyre erősödő jelenlét azért is üdvözítő, mert nagyon sokat számítanak a személyes tapasztalatok a munkaerőpiaci csoport megítélésében. A dolgozók visszajelzéseiben is megmutatkozik, hogy

a megváltozott munkaképességű munkavállalókkal együtt dolgozók 42 százalékának formálódott a szemlélete pozitív irányba velük kapcsolatban a közös munka során, ez az arány az 50-59 éves korosztályban 53 százalék.

Forrás: MTI
Fotó: Freepik