vosz-35-eves-vallalkozoi-forum-baranya

Még aktívabban segíti a vállalkozókat az idén 35 éves VOSZ

Pécsen járt vállalkozói fórumával a jubileumát ünneplő érdekképviselet

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének vármegyei szervezetei idén március folyamán tartják éves rendes beszámoló taggyűléseiket. Ennek apropóján a vállalkozói érdeképviselet a gyűlések előtt vállalkozói fórumokat tart országszerte, amelynek soron következő rendezvényére Pécsett került sor kedden. Az eseményen elhangzott: a jelenlegi helyzetben kulcsfontosságú a közös munka és az információmegosztás a vállalkozások boldogulása szempontjából, amelyre az idén 35 éves VOSZ a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt fektet.

Pécsett tartották meg a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által március során zajló országos eseménysorozata soron következő rendezvényét kedden. A hónap során megrendezett vállalkozói találkozók célja, hogy a VOSZ tájékoztatást adjon idei 35 éves jubileumi évében induló 5 éves stratégiájáról és cselekvési programjáról, a szövetség aktuális gazdaságpolitikai kérdésekre adandó válaszairól, valamint a vármegyei VOSZ-szervezetek összefoglalást adjanak a tavalyi évi során végzett munkájukról.

Fejlesztés a nehézségek közepette

Túl vagyunk a Covidon, itt az infláció, és a gazdasági növekedés újbóli beindítása a cél, ebben a helyzetben még fontosabb tudni, hogyan látja a VOSZ az elkövetkező éveket. „Bízunk benne, hogy felívelő pályát lát” – mondta el beszédében Ruzsa Csaba. Pécs alpolgármestere az információátadást kulcsfontosságúnak nevezte, amelynek alapján tervezhet a város is. A cégek többsége is a kiutat keresi, beruháznak, új kapcsolatokat építenek, exportképességüket is javítják – fogalmazott Ruzsa Csaba. Ehhez csatlakozna az önkormányzat is, amely ebben a munkában alapozna a VOSZ 35 éves tapasztalatára is – tette hozzá.

Ruzsa Csaba, Pécs gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere

„Nehéz időszakban vagyunk, a Covid Baranya gazdaságát is megtépázta, jelenleg pedig a háború okozta visszaesés sújtja a térséget. Nekünk ebben a helyzetben azt kell megfogalmaznunk, hogy melyek lehetnek a kitörési pontok, amelyek mentén a következő 5-10 évben fejlődhetnek a vállalkozások” – mondta el felszólalásában Őri László, a Baranya Vármegyei Közgyűlés elnöke. Hozzátette: a Dél-Dunántúli régió a rendszerváltás óta nem tudott megfelelően megerősödni, megfelelő infrastruktúrát kiépíteni. Ezt a fajta elszigeteltséget, bezártságot csak összefogással lehet megszüntetni. A tervben lévő mohácsi Duna-híd, az M60-as autópálya, a Kaposvár és Pécs között tervezett négysávos autóút, a repülőtér és a mohácsi közforgalmú vízi közlekedés fejlesztése mind kitörési pontok Őri László szerint. „Ehhez egy hosszútávú elkötelezettséget igénylő közös munka kell” – szögezte le.

Őri László, a Baranya Vármegyei Közgyűlés elnöke

Infrastrukturális elemek hiányoznak

Az Európai Unió forrásainak köszönhetően 2021 és 2027 között 90 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre a vármegye közcélú beruházásaira – mondta el a rendezvényen megtartott előadásában Merza Péter, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának oktatója. Ezzel kapcsolatban sok pályázati felhívás már megjelent és számos szerződést megkötöttek. „Sajnos a szerencsésebb térségekkel összehasonlítva nekünk még nagyon sok forrást a hiányzó infrastrukturális elemek megvalósítására kell fordítanunk” – szögezte le. A térség prioritásai között említette a magas hozzáadott értéket teremtő beruházásokat, a foglalkoztatást, a fenntartható gazdaság, egy környezet- és egészségtudatos vármegye kialakítását említette. Ezen stratégiai célok mentén kell fejleszteni, ellenkező esetben elvándorlás fenyeget. A Top Plusz program keretén belül a versenyképesség jelenti a fő célt, amely már direktben a vállalkozások tevékenységét tudja támogatni. Itt ipari parki, közlekedési, a munkába járást segítő fejlesztések lehetnek kiemelten fontosak – tette hozzá.

Merza Péter, a Baranya Vármegyei Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője

Szolgáltatások és párbeszéd

Horváth László, a VOSZ Baranya vármegyei elnöke a rendezvényen megtartott beszédében kiemelte a VOSZ egyik legfontosabb szolgáltatását, az olcsó vállalkozói hitelek közvetítését, az ehhez kapcsolódó tanácsadást. Kifejtette, hogy a konstrukció iránt az érdeklődés továbbra is élénk. Az elmúlt évben több ezer szerződött Széchenyi Kártya tulajdonossal bővült a vármegye, döntő többségük mikro- és kisvállalkozás. Mindez többmilliárd forintnyi hitelkihelyezést jelentett. Beszámolt arról, hogy a vármegyei szövetség tagsága az elmúlt év során megduplázódott, mára közel 200 cégből áll. A szervezet idei évi tervei kapcsán a VOSZ 35 program országos rendezvénysorozatát, továbbá a rendszeres tájékoztatást és a párbeszéd fontosságát emelte ki a vármegyei elnök, amely elengedhetetlen a sikerhez és az együttes eredményekhez. A vármegyei aktivitások és az országos programok erősítik egymást, intenzív jelenléthez és növekvő befolyáshoz vezetnek, a vállalkozások és a versenygazdaság fejlődése érdekében.

Horváth László, a VOSZ Baranya Vármegyei Szervezetének elnöke

Jubielum és új stratégia

„A VOSZ idén ünnepli a 35 éves fennállását, a jubileum időszakában pedig kifejezetten nehéz időszakot élnek meg a vállalkozók. Ennek ellenére az érdekképviselet továbbra is alapértékeihez hűen dolgozik a vállalkozásokért, működésük sikerességéért.” – mondta el az eseményen Eppel János, a VOSZ elnöke. Hozzátette: a VOSZ átalakulást él meg, egy növekedési pályára állt a tavaly elfogadott ötéves stratégiájának köszönhetően és a vállalkozói felmérések eredményeinek elemzése alapján. A szövetség a meglévő értékeit, a szakértelmet, a tudást és a vállalkozói szektorban összegyűlt ismeretét igyekszik még inkább a munkaadók javára kamatoztatni és a korábbiakhoz képest is még láthatóbbá tenni. „Az elmúlt 35 évben a VOSZ volt a legvonzóbb, legaktívabb és szakmailag is leghitelesebb önálló érdekképviselet. Szeretnénk ezt a munkát folytatva továbbra is egyfajta támogató partner lenni a vállalkozások számára.” – fogalmazott az elnök, aki szerint különösen az aktivitáson kell erősíteni a közeljövőben. Az elnök beszédében kifejtette: a VOSZ szakmai tanácsadással, a kedvező kamatozású Széchenyi Kártya Program hiteleinek forgalmazásával, érdekképviseleti tevékenységgel, képzéssel és más magas szintű és egyre fejlődő szolgáltatásokkal segíti a magyar vállalkozókat. Az idei évben tovább folytatódik a tavaly elindított, komplex vállalkozásfejlesztési program megvalósítása.

Eppel János, a VOSZ elnöke

Szolgáltatások a vállalkozásoknak

A VOSZ erőssége, hogy területi és országos szinten, sőt, a Kárpát-Medence szintjén egyaránt működik és tevékenykedik a vállalkozói közössége. Különösen fontos, hogy ágazati tagozatai és szekciói is eredményes munkát végeznek. – mondta el a rendezvényen Gazsi Attila, a szervezet elnökhelyettese. Hozzátette: ennek keretében a vállalkozók a saját szakmájukhoz, a saját szűkebb tevekénységükhöz, vállalkozói életpályájuk minden szakaszához kapcsolódóan is segítséget, információt kaphatnak a VOSZ-tól. Gazsi Attila beszélt az aktuális helyzetről és a gazdasági folyamatokról is. Külön kiemelte a VOSZ és az Egyensúly Intézet közös szakmai munkájaként elkészült anyagot, amely bizonyítja, hogy nem a vállalkozók „féktelen profitéhsége” okozza az inflációt, hiszen a legtöbb cég a túlélésért küzd Magyarországon. 

Gazsi Attila, a VOSZ alelnöke

A rendezvényen Barabás Tamás, a VOSZ társelnöke is előadást tartott, amelyben kitért arra, hogy a vállalkozások digitalizációját a vállalkozások méretének és tevékenységének megfelelően testre szabható komplex online vezérlőpult és szoftver piactér kifejlesztésével és üzemeltetésével támogatja az érdekképviselet, VOSZPORT név alatt várhatóan májusi piacra lépéssel. Ez a vadonatúj fejlesztés, hogy induló vállalkozástól a nagyobb vállalati méretig integrált online platformban menedzselhetővé teszi a vállalkozás teljes irányítását és kapcsolatrendszerét.

Barabás Tamás, a VOSZ társelnöke

A jubileum kapcsán kommunikációját is új alapokra helyezi a szövetség, ennek fókuszában is a nagyobb aktivitás áll. Ez a folyamat a tavaly elfogadott megújult arculattal kezdődött, amely egy modernebb és lendületesebb megjelenést kölcsönöz. Az idei évtől aktívabb, a mai trendekhez igazodó, a klasszikus média felületeken való megjelenés mellett az online és közösségi média felületeken történő erőteljesebb jelenlét jellemzi majd az érdekképviselet kommunikációját. Ezt egészítik ki az olyan rendezvények, mint nagy prosperitással, és innovativitással működő hazai cégeket bemutató TOPVOSZ kihelyezett elnökségi ülések, a magyar egyetemekkel együttműködésben a jövő vállalkozóit megszólító VOSZFESZT vállalkozói szabadegyetem, valamint a kulturális VOSZ Páholy sorozat.