hollofeszek-kilato-zselic-melio-start-baranya

Új kilátót adták át a Zselicen, a kivitelező a Melio-Start Kft. volt

Átadták a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra Baranya vármegyei szakaszán, a Zselic legmagasabb pontján épült új kilátót, ami a szigetvári Melio-Start Kft. kivitelezésében valósult meg.

Baranya vármegye egyike hazánk legváltozatosabb földrajzi adottságokkal rendelkező megyéinek, ahol ártér, dombság és hegyvidék harmonikusan kapcsolódik egymáshoz. Talán sokan nem tudják, hogy a Zselici dombság legmagasabb pontja Baranya vármegye északi részén található – áll a Baranya Vármegyei Önkormányzat közleményében.

A Hollófészek magaslat 358,5 méterrel a Balti tenger szintje felett fekszik, itt épült a 27,67 méter magas, kilenc szintes kilátó. 119 lépcsőfokát megmászva érünk fel a legfelső szintre, itt 381 méterrel a tengerszint felett állunk. Tiszta időben nem csak a sokszínű zselici tájat és a Mecsek vonulatát csodálhatjuk meg, hanem a horvátországi Papuk-hegység, sőt akár a Balaton-felvidék jellegzetes formájú hegyei is láthatóak.
A Hollófészek-kilátó megközelítése több irányból, de csak gyalogosan, illetve kerékpárral lehetséges. A legkönnyebben Nagymátéról, a vadászház közelében kialakított kavicsos parkolóból, a kék négyzet, majd a kék sáv, végül a kék háromszög jelzést követve, egy könnyű 1,5 kilométeres sétával jutunk el a kilátóhoz. Nagymátéig aszfaltozott erdészeti feltáró úton gépjárművel is lehet közlekedni. 

Majdnem 200 milliós beruházás volt

A Baranya Vármegyei Önkormányzat és Ibafa Község Önkormányzata alkotta konzorcium 188,6 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a Zselic-dombság turisztikai célú fejlesztésére – tájékoztatott a Vármegye. A kilátó építése mellett a projekt keretében megújult a zselici térség másik attrakciója, az országban egyedülálló, a dohányzás történetének jelentős kultúrtörténeti értéket képviselő emlékeit bemutató ibafai kiállítás. 
Őri László, a Baranya Vármegyei Közgyűlés elnöke az átadón többek között elmondta, „büszkék arra, hogy a Kincses Baranya épített értékei mellett természeti látnivalókban is bővelkedik”.

A Baranya vármegyei Melio-Start Kft. valósította meg a turisztikai attrakciót 

Az építmény szerkezete tölgyfa, állékonyságát acél szerelvények biztosítják. A kilátó 4464 db elemből áll, 62 köbméter fát és 7,2 tonna acélt építettek be. 
A 27 méter magas Hollófészek kilátóból páratlan kilátás nyílik a tájra.

Forrás: Baranya Vármegyei Önkormányzat / VOSZ Baranya Vármegyei Szervezet