Letették a Magnus Aircraft Zrt. új gyártócsarnokának alapkövét

Április 5-én letették a kompozit repülőgépeket gyártó Magnus Aircraft Zrt. új gyártócsarnokának alapkövét, a létesítmény a cég hatmilliárd forintos fejlesztési projektjének részeként épül meg.

Az eseményen Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta: a csarnok, ahol saját fejlesztésű, négyüléses repülőgépeket gyártanak majd, a „magyar gazdaság egyik ékköve” lehet. Megjegyezte, a cég kétüléses repülőgépei világszerte keresettek, számos iparágban alkalmazzák őket az erdészettől a határvédelemig. A termékpaletta kiegészül egy négyüléses kisrepülőgéppel, amelynek készül elektromos változata is. 

Pogány, 2024. április 5. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a kompozit repülőgépeket gyártó Magnus Aircraft Zrt. új gyártócsarnokának alapkőletételén 2024. április 5-én. Az 1500 négyzetméteres gyártócsarnok és egy 500 kilowattos napelempark a cég hatmilliárd forintos fejlesztési projektjének részeként épül meg. MTI/Ruprech Judit

A miniszter kifejtette: a magyar gazdaság az elmúlt tíz évben elsősorban extenzív növekedési pályán volt. Ahhoz hogy nőjenek a jövedelmek és a hozzáadott érték, intenzív korszakba kell lépni. A magyar munkaerőpiac egyre feszesebb, egyre inkább hozzáadott értéknövekedést jelentő beruházásokat kell megvalósítani – mondta. „Abban bízunk, hogy a magyar versenyképesség, amely export oldalról a 34. helyen van a világgazdaságban, erősödni fog” – jelentette ki a miniszter. Kiemelte: a fejlesztés hozzájárul a védelmi ipar erősítéséhez is, a Magnus új repülőgépével bővülő nemzetközi piaccal számolhat.

Pogány, 2024. április 5. Varga Mihály pénzügyminiszter (j) és Tarány Gábor István, a kompozit repülőgépeket gyártó Magnus Aircraft Zrt. tulajdonosa a társaság új gyártócsarnokának alapkőletételén 2024. április 5-én. Az 1500 négyzetméteres gyártócsarnok és egy 500 kilowattos napelempark a cég hatmilliárd forintos fejlesztési projektjének részeként épül meg. MTI/Ruprech Judit

Boros László, a Magnus vezérigazgatója közölte, a fejlesztés részeként az 1500 négyzetméteres gyártócsarnok mellett 500 kilowattos napelemparkot is építenek. Ismertetése szerint a Fusion II. kétüléses gép beilleszkedett a piacra, oktatásra, megfigyelésre, egyéni célokra is használják. A négyüléses repülőgép gyártásához megvásárolták az IL-103 repülőgép licencét, az eredeti tervekből 3D-s modellt készítettek, teljesen kompozit felépítésűre tervezték át, és kidolgozták a gyártási technológia folyamatát.

Pogány, 2024. április 5. Varga Mihály pénzügyminiszter (b) és Tarány Gábor István, a kompozit repülőgépeket gyártó Magnus Aircraft Zrt. tulajdonosa a társaság új gyártócsarnokának alapkőletételén 2024. április 5-én. Az 1500 négyzetméteres gyártócsarnok és egy 500 kilowattos napelempark a cég hatmilliárd forintos fejlesztési projektjének részeként épül meg. MTI/Ruprech Judit

A 2014-ben alapított cég tavaly nyolcvan embert foglalkoztatott; 2022-ben 538 millió forintos nettó árbevételt ért el. A társaság tavaly félévi közlése szerint 2023-ra pozitív nulla eredményt, míg az idén és a következő években exponenciálisan növekvő árbevétel mellett pozitív eredményt vár.

Forrás MTI
Fotók: MTI / Ruprech Judit