Együttműködési megállapodást írt alá a VOSZ a Pécsi Tudományegyetemmel

Pécsen folytatódott a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) 2024-es vállalkozói fórumsorozata.

A magyar gazdaság helyzete, kilátásai és a VOSZ programja volt napirenden a szövetség vállalkozói fórumán. Az aktív szerepvállalás a fenntartható gazdaság kialakításában, a növekedés beindítása, a vállalkozói aktivitás fokozása és egy korszerű, hatékony vállalkozásfejlesztési rendszer kialakítása a legfontosabb feladat. A fórumon a vállalkozók üdvözölték a kamatok csökkentését, és kérték a VOSZ segítségét az állami kamattámogatású Széchenyi Kártya Program hitelkamatainak további csökkentéséhez. „A fiatalnak számító nyugdíjasok 650 ezren vannak, akiket érdemes lenne visszahozni a munkaerőpiacra, akár az atipikus foglalkoztatási formákon keresztül” – mondta Ádám Imre, a VOSZ elnökhelyettese.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vármegyei szervezetei 2024-ben márciusban és áprilisban tartják éves rendes beszámoló taggyűléseiket, melyekkel egyidőben vállalkozói fórum és országos elnöki látogatásokra is sor kerül. A vállalkozói fórumok célja, hogy a VOSZ tájékoztatást adjon 5 éves új stratégiájának és cselekvési programjának eddigi eredményeiről, a szövetség aktuális gazdaságpolitikai kérdésekre adandó válaszairól, valamint a vármegyei VOSZ-szervezetek beszámoljanak 2023-ban végzett munkájukról. A VOSZ baranyai vállalkozói fórumát Pécsen rendezték meg április 10-én.

Az eseményen Horváth László, a VOSZ Baranya vármegyei elnöke köszöntötte a vendégeket. Az elnök méltatta a nehéz időkben is kitartó vállalkozásokat. „Amikor sikeres vállalkozásról beszélünk, nemcsak a tulajdonosról vagy a vezetésről érdemes említést tennünk, hanem arról a széles munkavállalói körről, akiknek közvetlen családja is számít vállalkozásaink sikerére. Ugyanis egy vállalkozás a munkavállalóin keresztül több család megélhetéséért is felelősséget vállal, amely olyan erő, ami túlmutat a hétköznapi üzletmenetet érintő problémákon vagy akár sikereken” – mondta.

Horváth László, a VOSZ Baranya vármegyei elnöke.

„Egy városvezetésnek mindig fontos, hogy tudja, a helyi vállalkozások milyen problémákkal küzdenek, és miben segíthetnek nekik. Igaz a mondás: ha Pécs fejlődik, akkor Baranya is fejlődik” – ezt már Péterffy Attila, Pécs polgármestere mondta köszöntőjében. Hozzátette: kiemelt szempont Pécs számára, hogy a régió vállalkozásaival partnerségi viszonyt alakítsanak ki. Az elmúlt hetekben fontos, a helyi vállalkozókat is érintő fejlesztés valósult meg a Pécs-Pogányi reptér reaktiválásával. „Ez valódi kitörési lehetőség Dél-Németország felé” – tette hozzá. A polgármester beszélt a helyi munkaerőpiac lehetőségeiről. A baranyai munkaerő mobilizálása mellett érvelt, valamint kiemelte a Pécsi Tudományegyetem megkerülhetetlen szerepét a munkaerőpiacon.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere

Horváth Zoltán, Baranya vármegye főispánja méltatta a kormányzat munkaerőpiaci támogatási programjait. Mint mondta, az elmúlt években több munkahelyteremtő és -megtartó pályázat volt elérthető, és április 15-től érkezik az Ifjúsági Garancia Plusz Program, amely uniós finanszírozással a 25 év alattiak foglalkoztatásához nyújt majd bér- és képzési támogatást. Egyúttal bejelentette, már a következő napokban elérhető lesz egy 2 milliárd forint keretösszegű pályázat a helyi foglalkoztatási paktum keretein belül.

Horváth Zoltán, Baranya Vármegye főispánja.

Dr. Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója a magyar gazdaság és a régió kilátásairól tartott előadást. Mint elmondta: Magyarország 2023 negyedik éves alapon számított negyedéves GDP-növekedése (0,4 százalék) az EU középmezőnyébe tartozik, azonban a negyedéves dinamika és a decemberi exportadatok aggodalomra adnak okot. Az uniós források elapadása és a költségvetés kifeszített helyzete miatt állami beruházások jelentős része késlekedik. A magas kamatok miatt jelentősen visszaesett a háztartások beruházási aktivitása, ami negatívan hatott a vállalkozások teljesítményére is. A vállalkozások beruházásai például 12,1 százalékkal csökkentek 2023 harmadik negyedévében a 2022 harmadik negyedéves adathoz képest. A munkaerőpiac továbbra is feszes, igaz, már csökkenő mértékben. Az idei második félévtől már a reálbérek növekedése várható, ugyanakkor megjegyezte, az elmúlt hónapok során az is látszik, hogy a munkáltatók már az év elejétől hajlandóak az infláció mértékénél magasabb béremelésre is.

Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet igazgatója.

Az Egyensúly Intézet szerint az infláció év végére 4,4 százalék lehet. 
Az euró árfolyama idén 394-401, jövőre 408-418 forint lehet. A munkanélküliséget idén 3,9, 2025-ben 3,7 százalékra prognosztizálja az Intézet.

Kozák Ákos beszélt arról is, hogy érzékelhetően változott egy korábbi gazdasági stratégia, ezért

Baranya vármegye nagy lehetőségek előtt áll, ugyanis a korábbi nyugat-kelet fejlesztési tengely után az észak-délire helyeződik a fejlesztési irány.

A szövetség új stratégiájának 2023-2024-es megvalósítása

Eppel János, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnöke előadását azzal kezdte, hogy a VOSZ független, érdekvédelmet ellátó szervezetként, a hagyományokra építve, de a kor kihívásaira és követelményeire válaszolva végzi munkáját és aktualizálja szolgáltatásait. Kiemelte, hogy a VOSZ mind országosan és vármegyei szinten is a vállalkozói közösség építőjeként tehet a legtöbbet a vállalkozások sikeres működéséért.  A VOSZ 2023-ban ünnepelte működésének 35. éves évfordulóját, ezen idő alatt, egyfajta híd szerepet töltött és tölt be ma is a vállalkozók és a mindenkori kormány között, amely minden körülmények között a társadalmi párbeszédre épül. „A VOSZ vezetősége ezt a tradíciót kívánja folytatni, mert továbbra is abban hiszünk, hogy a mindenkori kormánnyal folytatott őszinte, nyílt párbeszéd az egyetlen út, amely sikeresen és hatékonyan működik” – húzta alá. A 35 év alatt mind a szövetségben, mint a tagvállalatoknál felhalmozódott szakmai tudást és tapasztalatot hasznosítják a szövetségen belüli közösségek, vármegyei szervezetek, tagozatok, szekciók. Az érdekvédelmi tevékenységen és a Széchenyi Kártya Program működtetésén túl a VOSZ tavaly több új szolgáltatást vezetett be a vállalkozások mindennapjainak megkönnyítése érdekében, azokat folyamatosan kutatja, vizsgálja és fejleszti.

2024-ben továbbra is fontos az aktivitás és a szervezettség: konkrét ügyek és projektek mentén sokkal többet kell kihozni a közös munkából, amelyre az előbbiek miatt képes a VOSZ. „Akkora kihívások elé nézünk, hogy ezekre a korábbi eszközrendszerünk már nem lesz elég, meg kellett újulnunk, szervezett formában nagyobb együttműködésre, összefogásra van szükség. Nem egyedül vagyunk a világban, egy közösség tagjai vagyunk” – húzta alá Eppel János. „Nem elég, ha tudjuk, hogy miben vagyunk jók, azt másokhoz is el kell juttatnunk, mert a VOSZ jó márka” – jelentette ki.

A VOSZ legsikeresebb szolgáltatása a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen működtetett Széchenyi Kártya Programban a 21 év alatt 7800 milliárd forint kihelyezett forrás és több mint 480 ezer hitelszerződés önmagáért beszél. A kibővített program folytatódik, a következő évekre is garantálja a kormány a működését, ezzel rengeteg vállalkozás fejlődését lehet biztosítani. Az elnök kiemelte: nagyon fontos, hogy a vármegyei vállalkozásoktól is érkezzenek témák, javaslatok, meglátások, amelyeket megvizsgálva, elemezve a VOSZ felkarolhat és képviselhet a szükséges fórumokon, hiszen a win-win helyzet erősítése változatlanul elsődleges cél.

A szövetségnek van válasza az aktuális kérdésekre és kihívásokra is, amelyeket a vállalkozások már egyre kevésbé kerülhetnek ki, ilyen a fenntarthatóság kérdése és az ESG témaköre is. Az új kihívások kezelésére az összefogás és együttműködés az egyik legfontosabb válasz, így nagyon fontos, hogy nem csak a központban, de a vármegyékben is aktív, erős szervezetek és közösségek működjenek. Az irodahálózat kiépítése és a meglévő irodák fejlesztése lehetőséget ad országszerte a helyi vállalkozások számára közvetlenül kapcsolatba lépni a szövetséggel. „Továbbra is várjuk a megyei szervezetek, vállalkozók ötleteit, meglátásait, javaslatait, amelyekből merítkezni tudunk” – mondta Eppel János.

Ádám Imre, a VOSZ elnökhelyettese ismertette a VOSZ hármas célját, a vállalkozások fejlesztését, a vállalkozói érdekvédelmet, valamint a társadalmi szerepvállalást, ami egyfajta kulturális misszió.

Emlékeztetett a tavaly indult VOSZ Barométer kutatásra, amely szerint jelenleg a legnagyobb probléma a vállalkozások számára az infláció, a gazdasági kiszámíthatatlanság, valamint a jelentősen csökkenő vásárlóerő. A hazai foglalkoztatással kapcsolatban elmondta, hogy az uniós átlag feletti Magyarországon foglalkoztatása a nők és a férfiak között is. Ugyanakkor pont ezért alacsony a munkaerő-tartalék az országban. Hozzátette, probléma az is, hogy a képzési kínálat szűkös, miközben lassan reagál a gazdasági igényekre. Baranya vármegye a középmezőnyben van a gazdaságilag aktivizálható álláskeresőket tekintve.

Ádám Imre, a VOSZ elnökhelyettese.

Az elnökhelyettes kitért arra is, hogy A VOSZ által az Egyensúly Intézettől megrendelt kutatási eredmény szerint 2020-tól több mint 714 ezer Magyarországon született munkaerő ment külföldre, akiknek mintegy 10 százaléka maximum 1-5 éven belül szeretne visszatérni az anyaországba. Számukra a VOSZ szakpolitikai javaslatcsomagot dolgozott ki, ebben különböző támogatások mellett átképzési programokat kezdeményeznek, valamint fontosnak tartják a visszatérő munkavállalók családjának támogatását is.

Ádám Imre előadásában megerősítette, hogy a VOSZ által kiemelt feladat az 55 év felettiek foglalkoztatásának kérdésköre. A fiatalnak számító nyugdíjasok, akik a számítások szerint jelenleg is 650 ezren vannak, akiket érdemes lenne visszahozni a munkaerőpiacra, akár az atipikus foglalkoztatási formákon keresztül.

Barabás Tamás, a VOSZ társelnöke előadásában tájékoztatta a fórum résztvevőit a VOSZ érdekvédelmi munkájának kutatási hátteréről és konkrét területeiről. A KSH adatai alapján ma Magyarországon 1 millió vállalkozás működik, amelyek nagy része a közép-magyarországi régióban dolgozik, de meg kell adni a lehetőséget valamennyi vármegye vállalkozásainak is, hogy egyre jobban bekapcsolódjanak a gazdasági vérkeringésbe és a VOSZ életébe is. Ezt a célt szolgálják a vármegyei közgyűlésekkel egybekötött vállalkozói fórumok és országos elnökségi tagok részvétel. A VOSZ-nál előkészítés alatt áll egy olyan módosítás, amelynek értelmében a vármegyékben telephellyel rendelkező cégek a vármegyei szervezet és az országos szövetségi munka részeseivé válhatnának. A társelnök kiemelte, hogy 2023-ban az Országgyűlés december első péntekét a Magyar Vállalkozók Napjává, hivatalosan is jeles nappá nyilvánította 170 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül, amely a tavalyi jubileumi évben a vállalkozók munkájának és társadalmi szerepének méltó elismerését jelentette.

Barabás Tamás, a VOSZ társelnöke.

A kereslet, a megrendelések és a beruházások növelése 2024-ben elsődleges érdek, ehhez a hitelezési lehetőségek további bővítésére is szükség van. Barabás Tamás kitért arra is, hogy a vállalkozói közösség üdvözölte a kamatok csökkentését, de szerinte a jelenlegi inflációs és gazdasági folyamatok indokolnának egy jelentősebb csökkentést, amely további bővülésre és fejlesztésekre ösztönözné a magyar kis-és középvállalkozói szektor egészét.

A társelnök arról is beszélt: stratégiai cél, hogy a vállalkozások hatékonyságnövelését különböző szolgáltatásokkal segítsék, amelyek közül kiemelkedik a VOSZPort, a digitális vállalkozói vezérlőpult, amely a számlázástól a céginformációs lekérdezésig, az elektronikus aláírásig, kkv-minősítésig sok mindenben segít immár a mesterséges intelligencia alkalmazásával. Vállalkozásfejlesztési tanácsadó szakember kezd dolgozni minden vármegyében a Széchenyi Kártya Programot koordináló kollégával közös irodában. A kkv-kat szolgáltatókkal kívánják összekötni, például képzési vagy kontrolling területen – ezzel is bővítve a VOSZ szolgáltatási portfólióját. A közeljövőben a VOSZ kiemelten foglalkozik majd az induló és a 0-5 éves vállalkozásokkal is, mert a jelenlegi 50 százalékos lemorzsolódási arányon javítani kell.

A rendezvény alkalmat adott arra, hogy aláírják a VOSZ és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) közötti együttműködési megállapodást. Az egyetem részéről Decsi István kancellár köszöntőjében elismerte a VOSZ meghatározó szerepét, valamint arról beszélt, hogy a PTE számára a vállalati partnerségi kapcsolatok kialakítása a következő években prioritás lesz, az egyetemi kutatási es innovációs kapacitásokat úgy fogják alakítani, hogy azzal közös értékeket teremtsenek a régió vállalkozásaival.

Decsi István, a PTE kancellárja.

„Az innovációhoz szükség van inkubációra is, ebben pedig partner lesz az egyetem” – tette hozzá. A kancellár egyúttal kiemelte, hogy az ilyen típusú partnerséggel az egyetem hallgatói is nyerhetnek, ugyanis őket így könnyebben lehet a vállalkozói szféra felé közvetíteni.

Dr. Betlehem József, a PTE rektor-helyettese, Decsi István, a PTE kancellárja, Horváth László, a VOSZ Baranya vármegyei elnöke, Eppel János, a VOSZ elnöke, a Pécsi Tudományegyetem és a VOSZ stratégiai egyuttműködési dokumentumának aláírásán.

Forrás: VOSZ / sajtóközlemény
Kiemelt fotó: Eppel János, a VOSZ elnöke


A Pannon TV tudósítása az eseményről.