Az a fránya politika…

A Világgazdasági Fórum 2003 óta minden évben közzéteszi a világ országainak versenyképességi rangsorát. Idén a szervezet összesen 137 országot vizsgált. Magyarország kilenc helyet lépett előre a rangsorban a tavalyihoz képest, így a 28 tagú Eu 24. legversenyképesebb tagállama.

Hazánk a Világgazdasági Fórum által vizsgált 137 ország közül a 60. legversenyképesebb. Ez kilenc hellyel jobb, mint a tavalyi eredmény. Ezzel az eredménnyel Magyarország újra felzárkózott kelet-közép európai régióhoz. Bár a Visegrádi országoktól továbbra is még jelentősen elmarad, a versenyképesség szerkezete újra a régióhoz közelít, és a hatékonyságnövelő tényezők terén versenyképes.

Problémák a magyar versenyképességben
A magyar versenyképesség legnagyobb problémája egyértelműen a fundamentumokban keresendő, azon belül is az intézményrendszerben és az oktatásban, derült ki a felmérésből. Egész versenyképességünk leggengébb pontja a kormányzati kontraszelekció, azaz egyes vállalatok a közbeszerzésekben kivételezett helyzetben vannak. Ez a legtöbb probléma forrása is az intézményrendszerünkben, aminek következtében az igazságszolgáltatási rendszer is sok kritikát kapott. Ennek egyenes folyamánya, hogy a politikusokba vetett bizalom a világon az egyik legrosszabb.
A rossz intézményrendszer másik szövődménye, hogy a vállalatok sem viselkednek mindig etikusan. Ráadásul egyes ágazatokban erős koncentráció van, így a fogyasztók nem tudnak más termelőt/szolgáltatót igénybe venni.

Forrás: Gazdaság TV
Fotó: Matt Lee on Unsplash

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük