Kisvállalkozások: egyre többen „kezeskednek”

Dinamikusan növekszik a kezességvállalással párosuló hitelek aránya a kisvállalkozások körében, mely jelentős mértékben hozzá fog járulni a vállalati hitelállomány növekedéséhez. 2018 első negyedévében, az előző év azonos időszakához képest közel 35%-kal bővült a hitelgaranciával futó hitel- és garanciaállomány a CIB Bankban. A hitelezett kisvállalati ügyfeleink több mint kétharmada rendelkezik ilyen jellegű finanszírozással.
Egyre erőteljesebben érezteti hatását a gazdasági növekedés a hitelkeresletben, ez a növekedés idén is kitarthat a kedvező kilátások, a javuló üzleti bizalom és az alacsony kamatkörnyezet fényében. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2017 negyedik negyedévében több mint tíz százalékkal, 184 milliárd forinttal emelkedett a teljes vállalati hitelállomány az előző év azonos időszakához képest. Az új hitelszerződések volumene 30 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és az átlagos hitelösszegekben is magasabb számokat mutatnak a jegybank statisztikái.

A hazai vállalkozások az alacsony kamatkörnyezetben most kedvező finanszírozással valósíthatnak meg kapacitásbővítő, korszerűsítő beruházásokat. A CIB Bank ügyfeleinek 70 százaléka általános vállalatfinanszírozási célt jelöl meg, de jellemző a készlet-, a forgóeszköz-finanszírozás, valamint az eszköz- és ingatlanberuházás is. A mikro- és kisvállalkozások körében egyre élénkebb az érdeklődés a hitelgaranciával párosuló konstrukciók iránt is. Ez utóbbi esetében az év első negyedévében az előző év azonos időszakához képest közel 35%-os bővülést ért el a pénzintézet. „A tavalyi évben 15 százalék volt a piaci részesedésünk ebben a termékkategóriában, amely jelentősen hozzájárult a vállalati hitelállomány bővüléséhez. Hasonló dinamikára számítunk az idei évben is, melyet a kedvező gazdasági környezet tovább erősíthet” – mondta el Fetter István a CIB Bank Kisvállalkozások szegmensének vezetője, aki szerint a konstrukció népszerűségéhez az is hozzájárul, hogy gyorsan elbírálják a hiteligényeket, és folyósítják az összeget.

Az államilag támogatott konstrukciók tovább fokozzák az egyébként is erős piaci árversenyt, miközben a digitalizáció állítja újabb és újabb kihívások elé a pénzintézeteket. A CIB Banknál a közeljövőben kisvállalatok számára is szeretnék elérhetővé tenni a mobilalkalmazáson keresztül történő hiteligénylést, hiszen jelenleg minden második kisvállalati ügyfél rendelkezik már applikációval. 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük