Hoppá: háromszoros lehet a késedelmi pótlék!

Jövőre háromszorosára emelkedhet a késedelmi pótlék, ami rosszul érintheti a kései fizetésre amúgy is hajlamos magyar cégeket – figyelmeztetett a MAZARS.
Háromszorosára emelkedhet a késedelmi pótlék január 1-től, ami sokakat érinthet kellemetlenül – hívta fel a figyelmet a MAZARS. A pótlékot késedelmes adófizetés után számolja fel az adóhatóság, a mértéke pedig a hatályos törvények szerint a jegybanki alapkamat kétszerese, azaz jelenleg 1,8 százalék. A parlament előtt lévő tervezet alapján azonban a pótlék január 1-től a mindenkori alapkamat 5 százalékponttal növelt értéke, azaz 5,9% lenne (feltéve, hogy a jegybank addig nem emel alapkamatot).

„Ugyan egyelőre még csak egy tervezetről beszélünk, a módosítás sokakat érinthet kellemetlenül. A magyar vállalkozások ugyanis hajlamosak a késedelmes fizetésre.

Különböző felmérések szerint a cégek nagyjából fele szokott késni számlái kifizetésével, míg adóügyekben a gazdálkodók 17 százaléka fizet a megadott határidőkön túl. A késedelmes fizetések egyik meghatározó oka a forráshiány, így pedig az amúgy is anyagi nehézségekkel küzdő cégek január 1-től közel 3-szor nagyobb „büntetésre” számíthatnak majd.” – emelte ki H. Nagy Dániel adóigazgató.

Hozzátette, hogy a késedelmi pótlék emelése már tavaly szerepelt a tervek között, akkor azonban az utolsó pillanatban visszakozott a kormányzat.

A tervezetben a késedelmi pótlék emelésén túl sok egyéb változtatás is található, amelyek jelentős része az egyszerűsítés jegyében születetett. Vannak azonban olyan tervek, amelyek sokaknak nem nyerték el a tetszését. Ilyen például az is, hogy a SZÉP-kártya kivételével gyakorlatilag megszüntetik a cafeteria rendszerben adott juttatások kedvezményes adózását.
Mindezek mellett teljesen átalakítanák a munkáltatókat terhelő szociális hozzájárulási adót is, amelybe beleolvadna az egészségügyi hozzájárulás (Eho). A költségvetési tervezet értelmében ráadásul egységesen 19,5%-ról 17,5%-ra csökkenne az adó mértéke. Átalakítanák a „munkahelyvédelmi akciótervet” is: a 25 évnél fiatalabb és 55 évnél idősebb munkavállalók helyett a szakképzettséget nem igénylő munkát végzőket, a mezőgazdasági szférában dolgozókat, a munkaerőpiacra lépőket, és a többgyermekes anyákat támogatnák.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük