Megalakult a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fóruma

A 2019. évi KÁRPÁT EXPOrt keretében, a Millenárison rendezett találkozón a VOSZ és tizennégy határon túli vállalkozói szervezet elfogadta a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fóruma alapító okiratát és meghatározta az elkövetkező évek irányvonalát is. A Fórum egy integratív és konzultatív szervezet a VOSZ-on belül, amelynek küldetése a magyar-magyar gazdasági kapcsolatok fejlesztése a térségben.
A vállalkozók közötti természetes kapcsolat annál könnyebben kialakul, minél erősebbek a közös kulturális és történelmi gyökerek. A Kárpát-medence vállalkozói között sok a magyar nyelvű és magyarországi hátterű vállalkozás, különösen az országgal szomszédos területeken. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége – a határ két oldalán élő vállalkozók igényeinek megfelelően – az elmúlt években a határ menti vállalkozói-gazdasági kapcsolatok fejlesztésében már több fontos lépést is tett. Az első lépések között említhetjük a vajdasági mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelésére és nemzetközi szerepvállalásának elősegítésére egy évtizeddel ezelőtt indított, képzési és tanácsadási programot, a legutóbbi sikerek között pedig a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségével az évek során kialakult szoros kapcsolatot, amely oda vezetett, hogy a KMVSZ tavaly a VOSZ társult tagszervezetévé vált. A magyar-magyar együttműködés és közös fellépés iránti, egyre nagyobb igényre reagálva, a VOSZ 2019 áprilisában létrehozta a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fórumát és csatlakozásra szólította fel az érdeklődő magyar vállalkozói szervezeteket. A VOSZ Elnökségi határozatát követően megkezdődött az alakuló ülés előkészítése, a csatlakozó szervezetek megkeresése. A Fórum elnöke, Czomba Csaba és titkára, Varga Julianna részt vett több csatalakozni vágyó határon túli szervezet rendezvényén, így a Romániai Magyar Üzleti Egyesület Krízismenedzsment konferenciáján, Kolozsváron és a Vállalkozói Expón, Dunaszerdahelyen, valamint a KMVSZ küldöttértekezletén és a Turul Expo rendezvényen, Tiszapéterfalván.

A mintegy 30 megkeresett vállalkozói szervezet közül 16 szervezet már az első felhívásra örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez, 3 szervezet megfigyelőként jelezte részvételi szándékát.

A Fórum alakuló ülésére a 2019. évi KÁRPÁT EXPOrt keretében, 2019. október 21-én került sor. Ez a nagyszabású rendezvény – amelyen számos kiállító cég és szervezet volt jelen és előadást tartott Prof. Dr. Palkovics László Innovációs és Technológiai Miniszter, Dr. Nagy István agrárminiszter és a díszvacsorán beszédet mondott Kövér László, az Országgyűlés elnöke is – jó alkalmat teremtett az alakuló ülés megtartásához. Segítő partnerünk volt a rendezvény házigazdája, a Csík László ügyvezető igazgató úr által vezetett CED Közép-európai gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. is, akiknek ezúton is köszönjük, hogy befogadták rendezvényünket és támogatták céljainkat.

A Fórum alakuló rendezvényén 15 határon túli magyar vállalkozói szervezet elnöke, képviselője és munkatársa volt személyesen is jelen:
Muravidéki Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete
Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége
Gazda Polgári Társulás (Felvidék)
Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság
Vajdasági Fiatal Vállalkozók Egyesülete
Magyar Kanizsa Község Vállalkozóinak Általános Egyesülete
Palicsi Vállalkozók Fóruma PAVAFO
Dunatáj Egyesület Nyugat Bácska Fejlesztéséért
Csiki Vállalkozói Egyesület
Székelyudvarhelyi Vállalkozók és Egyesületek Szövetsége
Erdélyi Fiatal Vállalkozók Szövetsége
Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége
Kárpátaljai Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetsége
St. Georgius Manager Klub Marosvásárhely
Szatmárnémeti Kisiparosok Kamarája Egyesület

A csatlakozott szervezetek közül nem voltak jelen az alakuló ülésen:
Topolya Község Vállalkozóinak általános Egyesülete
Nagybecskereki Magyar Vállalkozók Egyesülete
Romániai Magyar Üzleti Egyesület (RMÜE)
Székelyudvarhelyi Mikro Vállalkozások Szövetsége

A Fórum 20 szervezett társulásával alakult meg.

Az alakuló ülés elfogadta a Fórum Szervezeti és Működési Szabályzatát – megerősítve Czomba Csaba elnöki, valamint Varga Julianna titkári tisztségét – valamint a tevékenység főbb irányvonalait. Ezek szerint a Fórum célja, hogy a Kárpát–medencében működő magyar vállalkozókat, az őket képviselő szervezeteket egy közös platformba tömörítse, az érdekeiket képviselje és erősítse a magyar–magyar gazdasági kapcsolatokat, a közös gazdasági fellépést.

A Fórum egy nyílt, befogadó szervezet, amely – a társult szervezetek önállóságának maximális tiszteletben tartása mellett – a VOSZ égisze alatt működik és várja további határon túli magyar vállalkozói szövetségek csatlakozását. Horvátországból még nincs tagja a Fórumnak, célunk, hogy mielőbb csatlakozzanak az ottani vállalkozói szövetségek is. Tevékenységünk során erősítjük a határ két oldalán élő és működő vállalkozások közötti kapcsolatokat. A közös nyelv és kultúra hozzásegíti tagjainkat ahhoz, hogy együtt minél eredményesebben vegyenek részt a nemzetközi együttműködésekben, az EU-s pályázatokon történő közös indulástól kezdve a közös gyártásig és közös vállalkozások létrehozásáig.

Forrás: üzletem.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük