A kkv-k adóemelésre készülnek 2020-ban

A hazai kkv-k várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index számottevően, 8 pontot csökkent, így jelenleg 7 ponton áll. Bár az index továbbra is a pozitív tartományban van, és összességében bizakodva tekintenek a cégek 2020-ra, a mostani hangulatromlás mögött az áll, hogy a kkv-k növekvő közterhekre számítanak idén.

Az előző negyedévi kismértékű csökkenést követően tovább mérséklődött a kkv-k bizalma. A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások egy évre előremutató várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index értéke 8 pontot csökkent, így jelenleg 7 ponton áll. „A vállalkozások – a számottevőnek mondható 8 pontos csökkenés ellenére – összességében bizakodva tekintenek 2020-ra, hiszen az index egy kisebb kilengést leszámítva közel három éve a pozitív tartományban van. A mostani, egyre mérséklődő optimizmus hátterében az áll, hogy az előző negyedévi kedvező várakozások a közterhek alakulásával kapcsolatban alábbhagytak, és akik eddig adócsökkentésben bíztak, most már inkább növekedésre számítanak. Emellett a legtöbb, a cég gazdasági helyzetét meghatározó tényezőben – mint például a pénzügyi eredmények, az uniós pályázati lehetőségek vagy a gazdaságpolitika – csupán minimális negatív irányú változást várnak a cégek idén” – mondta el Kökény Roland, a K&H kkv marketing főosztály vezetője

Magasabb adók a láthatáron
Az előző negyedévi közterhekre vonatkozó pozitív várakozások most alábbhagytak. „Az előző negyedévi 27%-ról 39%-ra ugrott azon cégek aránya, amelyek magasabb adókkal és járulékokkal terveznek idén. Ennek hátterében feltehetően az áll, hogy év végén általában pesszimistábbak a cégek, mivel ilyenkor még nem teljesen ismertek a következő évi szabályozások, és inkább magasabb adókkal tervezik a következő évet” – mondta el a szakember.
A különböző méretű cégek közül továbbra is a középvállalkozások a legbizakodóbbak, habár várakozásaik 20-ról 14 pontra mérséklődtek. Tőlük nem sokkal lemaradva a kisvállalkozások vannak (11 pont), miközben a mikrovállalkozások bizalma az egy évvel ezelőtti szintre, 14-ről 2 pontra zuhant. Az ágazatok közül egyedül az agrárium hangulata javult 17-ről 22 pontra. Az ipari cégek bizalma gyakorlatilag nem változott (9 pont) az előző negyedévhez képest, miközben a korábban élen álló szolgáltató szektor bizalma 21-ről 7 pontra süllyedt, a kereskedelmi szektor pedig még ennél is visszafogottabban (3 pont) látja 2020-at.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük