pecs-kontakt-elektro-innovacio-modern-gyarak-ejszakaja

Modern Gyárak Éjszakája: a pécsi KONTAKT-Elektro Kft. telephelyén

Az új technológiák kifejlesztése, alkalmazása és megismertetése elengedhetetlen ahhoz, hogy a magyarok biztos, jól fizető munkahelyekhez jussanak a jövőben, ami a kormány törekvése – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a Modern Gyárak Éjszakája pénteki pécsi megnyitóján.

György László a pécsi KONTAKT-Elektro Kft. telephelyén az országos programsorozat részeként tartott eseményen azt mondta: Magyarországon harmincéves csúcson van a foglalkoztatottak száma, mintegy 4,4 millió embernek van munkája. Az elmúlt tizenkét évben egymillió új munkahely jött létre, a munkanélküliségi ráta pedig mindössze 3,5 százalék. Ez azt jelenti, aki munkát keres, pár hét alatt találhat Magyarországon – áll a közleményben. Mint mondta, a gazdaság azonban folyamatos változásban van. Példaként felhozta: a világgazdasági fórum becslése szerint

2020 és 2025 között 85 millió munkahely szűnik meg és 97 millió jön létre.

A kormányzat azt szeretné, hogy a magyarok ennek az átalakulásnak a nyertesei legyenek. Hozzáfűzte: azért hozták létre a Modern Mintaüzem Programot és a Modern Gyárak Éjszakáját, hogy az élvonalbeli technológiákkal megismerkedhessenek az emberek.

„Ezen a napon több mint hetven vállalat csatlakozik a programhoz, és közel ötven társaság fizikailag, a többi pedig online nyitja meg kapuit a nagyközönség, több ezer ember előtt” – mondta az államtitkár.

„Papírból is meg lehet ismerkedni az új technológiákkal, azonban egészen más testközelből megélni a fejlesztéseket, és hozzáértőktől, közérthető nyelvezeten meghallgatni a részleteket. A rendezvény erre garancia” – jegyezte meg.

Pécsi innováció: hidrogénüzemű üzemanyagcellás kishajó

A megnyitónak helyszínt adó – egyebek közt elektronikai berendezések, kapcsoló- és vezérlőszekrények gyártásával foglalkozó – KONTAKT-Elektro Kft.-ről szólva az államtitkár kiemelte: a magyar tulajdonú cég elsőként és egyelőre egyedüliként fejleszt hidrogén alapú technológiákat az országban, a társaság a Megújuló Energiák Nemzeti Laboratóriumához is csatlakozott.

Hirth Olivér, a több mint 70 főt foglalkoztató, négy évtizede alapított, hatezer négyzetméternyi, korszerű műhelycsarnokaiban, modern technológiák alkalmazásával termelő magyar tulajdonú cég ügyvezetője a rendezvényen közölte: társaságuk harmadik alkalommal vesz részt a rendezvényen. Mint mondta, céljuk, hogy nyissanak a lakosság felé, és az érdeklődőket megismertessék a legkorszerűbb technológiákkal.

A pécsi társaság az elmúlt években ismert iparvállalatok beszállítójává vált a villamos automatizálás, elektro- és szenzortechnika területein, de nevéhez fűződik az első magyar fejlesztésű – Balatonkenesén 2020-ban vízre bocsátott – hidrogénüzemű üzemanyagcellás kishajó legyártása is.

A társaság a nyilvános cégadatok szerint 2021-ben 1,88 milliárd forint árbevételt és 246 millió forint adózott eredményt ért el. Az azt megelőző évet több mint 1,24 milliárd forint árbevétel mellett 81 millió forint nyereséggel zárta.

Modern Gyárak Éjszakája: lehetőség a vállalkozók és a lakosság számára

A pécsi gyárlátogatáson az érdeklődők betekintést nyerhettek az elkövetkező évek fejlesztési irányaiba, kiváltképp az energetika, energiatárolás és a hidrogéntechnológiák területein.

A KIM korábbi közleménye szerint az idén november 11-én zajló, hatodik alkalommal megrendezett Modern Gyárak Éjszakája program célja: lehetőséget teremteni a vállalkozók és a lakosság számára, hogy közvetlen közelből megtapasztalhassák, milyen példaértékű vállalatok működnek Magyarországon – írják a közleményben.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is olyan hazai cégek mutatkoznak be, amelyek innovatív, high-tech, zöld valamint okos megoldásokat alkalmaznak működésük során, és ezzel versenyképessé teszik Magyarországot. A pénteki esemény ezen kívül az összefogás erejével lehetőséget teremt a vállalatok munkaadói, társadalomszervezői és közösségépítő szerepének bemutatására is – közölték.

Forrás: MTI
Fotó: KONTAKT-Elektro Kft.