vosz-nefela-jegkar-elharitas-baranya-megye

Jégeső-elhárítás Baranyában

Számottevő történelme van a NEFELA Dél-magyarországi Jégesőelháírtási Egyesülésnek, amely ma már Baranya Megyei Nonprofit Növénybiztosító Egyesület néven fut.

A Huszár István által vezetett társaság 1976-1990 között Baranya megye egy részén, a 6-os úttól délre fekvő kb. 150 ezer hektárnyi területen végzett rakétás jégeső-elhárítási tevékenységet. Később pedig egyre kiterjedtebb területen, ugyanis egyre nagyobb igény mutatkozott a gazdálkodó mezőgazdasági termelők részéről egy hatásos, a jégveréssel szemben védelmet biztosító rendszer iránt.
A NEFELA Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés 1991-ben alakult Baranya-, Somogy- és Tolna megye mezőgazdasági nagyüzemei, érdekképviseletei összefogásával, az akkori ÁB-Aegon Rt., a Hungária Biztosító Rt. támogatásával és az Országos Meteorológiai Szolgálat által biztosított állami vagyonnal.

A közhasznú tevékenységet folytató, kárcsökkentő rendszer fenntartása és működtetése példaértékű az országban – írják bemutatkozásukban. A Dél-Dunántúli régióban az öngondoskodás érdekében összefogás valósult meg a földművelők, hegyközségek, önkormányzatok, többcélú kistérségi társulások, biztosítótársaságok és az állam részéről, melynek köszönhetően közösen finanszírozták és működtették a kárcsökkentő rendszert. 
Éveken át tartó erőfeszítéseiknek köszönhetően 2018-ban európai uniós hozzájárulással létrejött az országos jégeső-elhárítási rendszer. A Nemzeti Agrárkamara a rendszer gazdája, az országos kárenyhítési alap biztosítja az éves működési költségeket.
A Nefela Egyesülés szolgáltatási szerződés alapján Dél-magyarországon 196 db talajgenerátor üzemeltetését vállalta.

NEFELA Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés

Igazgató:Huszár István
Iroda:Pécs, Köztársaság tér 2. II. 20.
E-mail:iroda KUKAC nefela.hu
Telefon:72/534952

Foot: Luke Southern on Unsplash