pte-rovitex-textil-allergen-egyuttmukodes-fejlesztes

PTE-Rovitex: allergia elleni függönyöket és ágyneműket fejlesztenek

Megköti a levegőben található szennyező anyagokat, allergéneket az a speciális textil termékcsalád, amelyet a Pécsi Tudományegyetem kutatói és egy helyi textilipari cég, a Rovitex szakértői fejlesztenek.

Minden harmadik magyarnak okoznak valamilyen egészségügyi problémát vagy allergiát az otthonunkban, munkahelyünkön, iskolákban is előforduló káros anyagok. A betegségek elleni küzdelemben nagy segítséget jelenthetnek a különleges anyagból készülő függönyök, ágyneműk, terítők, amelyekre már most jelentős az érdeklődés Magyarországról és külföldről egyaránt.

Időnk jelentős részét töltjük olyan zárt légterű helyiségekben – például otthonunkban, munkahelyünkön, az iskolában -, melyek levegőjében nemcsak megtalálhatóak, de fel is halmozódhatnak különféle egészségkárosító vegyületek, részecskék. Ezek számos egészségügyi problémáért felelősek:

minden harmadik magyart érintik a káros vegyületek, allergének okozta betegségek, például a bőrt, légzőszervrendszert, immunrendszert érintő allergiás reakciók.

Textilek minden ellen!

A Pécsi Tudományegyetem kutatói és egy helyi textilipari cég, a Rovitex szakértői jelenleg olyan speciális textilipari technológia és textil termékcsalád fejlesztésén dolgoznak, amely alkalmas a légkörben található szennyező anyagok – toxinok, pollenek, allergének – megkötésére.

„A betegségek elleni küzdelemben nagy segítséget jelenthet a megfelelő textilipari termékek használata, hiszen a függönyök, ágyneműk, terítők nem csupán esztétikai célokat szolgálnak.

A textilszálak óriási fajlagos felületük miatt meghatározó szerepet kaphatnak a helyiségek levegőjének javításában is. Erre világszerte egyre nagyobb igény mutatkozik” – vallja Romeisz Norbert, a Rovitex tulajdonosa-ügyvezetője. A cég 2007 óta piacvezető Magyarország és Kelet-Európa lakástextil-piacán, 6 külföldi leányvállalattal és saját gyártócsarnokkal rendelkezik.

„A speciális textilek jelentősen hozzájárulnak a zárt légterű helységek, otthonaink levegőminőségének javításához és a népbetegségnek számító allergia rizikójának csökkentéséhez. A fényáteresztő függönyből, fényzáró függönyből és ágyneműből álló termékcsaládot olyan különleges, strukturált felülettel rendelkező textilszálakból hozzuk létre, amelyek megkötik a káros anyagokat, e mellett pedig alkalmasak különféle hasznos vegyületek, akár illóolajok, szúnyog- és rovarriasztó szerek kibocsátására is” – tájékoztat Dr. Márk László, a Pécsi Tudományegyetem Analitikai Biokémia Tanszékének vezetője.

PTE-Rovitex: nem újkeletű az együttműködés

A nemzetközi piacon jelenleg nincs forgalomban hasonló textilipari termék, így a fejlesztők jelentős érdeklődésre számítanak a magánszemélyek mellett közintézmények, egészségügyi intézmények, magánkórházak, vállalatok, üzemek részéről is, Magyarországról és külföldről egyaránt. A hároméves projekt összköltsége 611, 47 millió forint, ebből 356,34 millió forint a Széchenyi Terv Plusz program keretében megítélt európai uniós támogatás. Az első termékek 2025-ben kerülhetnek piacra.

A Rovitex és a PTE évtizedes együttműködése alatt már számos hasonló, sikeres fejlesztés valósult meg. Nemrég kezdődött azoknak az antimikrobiális szöveteknek, textíliáknak a gyártása, amelyek a fertőző betegségek terjedése ellen használhatók. A cég és az egyetemi kutatók olyan impregnáló anyagot fejlesztettek ki, amely függönyökre és egyéb lakástextíliákra kerülve hosszú ideig véd a különféle bakteriális, vírusos szennyeződésektől, kórokozóktól, és visszaszorítja azok kialakulását is.

Forrás: MTI-OTS
Fotó: Rovitex