kokut-europai-unios-palyazat-fejlesztes-melio-start-horvath-laszlo

Mintaszerű együttműködés a projektgazda és a kivitelező vállalkozó között egy EU-s pályázatban

Sokat hallani a különböző európai uniós projektek esetében a megvalósítás közbeni nehézségekről. Egy hátrányos helyzetűeket támogató, komplex program azonban megmutatta, mi a titka a sikeres pályázatnak. Egy mintegy 600 fős település, Kőkút község EU-s fejlesztését néztük meg.

Kőkút Község Önkormányzata 199 998 471 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a „Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal” tárgyú pályázati kiíráson az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretén belül.

A lakhatási feltételek javításával, illetve a komfortfokozat- és az energia-ellátáshoz való hozzáférés javításával, lépcsőzetes mobilizációval biztosította a kőkúti szegregátum térbeli és társadalmi integrációját a többségi társadalomba, továbbá a deszegregációs folyamatok elindítását, megerősítését, új szociális bérlakások kialakításával és a lakhatási mobilizáció támogatásával és Csillag Szolgáltató Ház, valamint a Csillag Szolgáltató Pont biztosításával – olvasható a projekt hivatalos sajtóközleményében.

A még 2017-ben kezdődött pályázat megvalósítása rendkívüli ebben a térségben. Mint azt Kőkút jegyzője, a projekt vezetője a vosz.hu-nak elmondta, nemcsak a támogatási összeg tekintetében, hanem a projekt komplexitásában is egyedülálló. – Ha egyszerűen kellene bemutatni a projektet, úgy fogalmaznék, ez egy hátrányos helyzetűek lakhatását és életét jelentősen támogató program volt – mondta dr. Barka Tamás.

A lakhatás mellett személyiségfejlesztés, egészségügyi szűrés

A programnak csak az egyik, nem különben fontos eleme volt a lakhatás megoldása, miközben 60 főt is be kellett vonni. A résztvevő helyi lakosok különböző képzéseken is részt vettek, kaptak jogi tanácsadást, valamint személyiségfejlesztő tréningeken és egészségügyi szűréseken szintén meg kellett jelenniük. A programnak ezt a részét két főállású szociális munkás segítette.

Komfortos lakóépületek, közösségi terek, emelkedő költségek mellett

A lakhatási beruházás során végül 32 főt vontak be a szegregátumban élő hátrányos helyzetűek közül.

Az építőipari felújítás során 7 szociális bérlakást adtak át, ebből 3 teljesen újépítésű, míg 4 felújított. Ezekhez társultak olyan központi épületek, a Csillag szolgáltatóház és a Csillag szolgáltató központ, amelyek fontos eszközei lesznek a projekt fenntarthatóságának, ugyanis ezekben a közösségi helyiségekben nemcsak a mosást tudják megoldani a beköltözők, hanem az emberek számára összetartó helyszínként is funkcionál.

Mint azt dr. Barka Tamás részletezte, a 2020. decemberi meghívásos pályázatra végül két érvényes ajánlat érkezett, a nyertes a szigetvári Melio-Start Kft. lett, 165 millió forintos építési költség vállalásával. – Nyilvánvalóan a COVID okozta helyzet, majd az infláció miatt számolni kellett költségnövekedéssel – magyarázta a jegyző, majd hozzátette, a 2017-es árajánlathoz képest mintegy 138 millió forintos többletköltsége lett az építőipari projektnek.

– Ekkora volumenű költségnövekedésre nyilvánvalóan nem számíthattunk, az építőanyagárak például 25-30 százalékkal emelkedtek. Ugyanakkor tisztában voltam azzal, ha visszalépek, nem valósul meg ez a nagyszerű projekt – ezt már Horváth László, a nyertes kivitelező vállalkozás ügyvezetője, tulajdonosa mondta. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Baranya vármegyei elnöke szerint minden nehezebb helyzetnél van megoldás, amely közös és folyamatos konzultáció mellett megvalósulhat.

– Végül 7-8 százalékos árnövekedést tudtunk érvényesíteni, amivel nullszaldósra hoztuk ki a beruházást, azaz végül nem lett veszteséges. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ez a nagyon jól menedzselt projekt is hozzájárult ahhoz, hogy az ott élő hátrányos helyzetűek új életet kezdhessenek. Nem tagadom, végül nekem sem kellett elküldenem munkavállalókat, és mindent egybevéve, számomra is sikeres projektet zárhattunk idén február végén – mondta Horváth László.

Mintaszerű együttműködés a kivitelező vállalkozóval

A folyamatos együttműködés és a hetenkénti folyamatos konzultáció mellett végül sikeresen megvalósult a projekt.  – A vállalkozóval, a Melio-Start Kft.-vel a problémák ellenére mindent meg tudtunk beszélni – magyarázta dr. Barka Tamás, aki szerint mindezt az is bizonyítja, hogy a minisztériumi tájékoztató szerint a teljes projekt alatt nem volt szabálytalansági eljárás.

– Minden jó munka újabbakat hoz, nekem ez az elvem, több évtizedes vállalkozói múltammal, és amit el szoktam vállalni, azt meg is valósítom! Jó volt látni, felemelő érzés volt számomra is, amikor a hátrányos helyzetű emberek megkapták a kulcsot – tette hozzá Horváth László, a Melio-Start Kft. ügyvezetője.

Amik megvalósultak a pályázat keretében

A Csillag Szolgáltató Ház magában foglalja egy közösségi rendezvények helyszínéül szolgáló termet, irodahelyiséget, valamint akadálymentes mosdókat.

A Szolgáltató Ház kialakításának célja, hogy hidat képezzen a településen a kulturális programok megszervezésével a szegregátumban élők és az őket körülvevő helyi társadalom között – áll a pályázat sajtóközleményében.

Csillag Szolgáltató Ponttal egy alacsony energiaigényű épületet hoztak létre, korszerű építőanyagokból és szerkezetekből jó minőségben, előremutató műszaki színvonallal, amely épület fenntartása is gazdaságos. Itt található meg továbbá egy iroda/tárgyaló 5 fő részére, egy ügyfél szoba, közösségi helyiség (tanoda), wc-zuhanyzó, mosókonyha és konyha is.

Mint írtuk, végül új lakóházakat és régiek felújítását is magában foglalta a projekt kivitelezési része, amely során többek között az új épületek alapozását megerősítették, kijavították a falazatot, helyenként újat építettek, utólagos talajnedvesség elleni és hőszigetelést is végeztek, az egyéb épületgépészeti és épületvillamossági munkák mellett.

– Ez a program nagyon fontos volt a településünk számára, hiszen így nemcsak tudtunk segíteni a motivált, személyes fejlődésükben érdekelt hátrányos helyzetű lakosainknak, hanem fenntartható, modern épületekkel is gazdagodtunk. Mindezért köszönettel tartozunk a projekt résztvevőinek, támogatóinak, valamint a kivitelező vállalkozónak! – mondta Boros Anikó Julianna, Kőkút polgármestere.

Forrás: Üzletem.hu