kkv, kereskedelem, statisztika, valsag

Kiskereskedelem: július volt az utolsó jó hónap?

Júliusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 3,8, naptárhatástól megtisztítva 4,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Júliusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,9 százalékkal csökkent a forgalom már második hónapja a júniusi 0,3 százalékos visszaesés után. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,3 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,3 százalékkal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 3,2 százalékkal nőtt. A használtcikk-üzletekben 14,3 a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerboltokban 7,1, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 4,7, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 4,5, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 3,3, valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben 1,4 százalékkal nőtt a változatlan áron mért forgalom.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,0 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 2,9 százalékkal emelkedett.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma december óta kétszámjegyű növekedést mutat, júliusban 27,6 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál, tovább gyorsult a júniusi 23,6 százalékról, de elmaradt a márciusban regisztrált 51,4 százalékos rekordütemtől.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 3,5 százalékkal növekedtek.

Az országos kiskereskedelmi forgalom folyó áron 1472 milliárd forintot ért el júliusban, ami a nominális érték 19,5 százalékos emelkedésének felel meg.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 34 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 19 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Az év első hét hónapjában – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 9,3 százalékkal nagyobb volt a kiskereskedelmi üzletek forgalma, mint az előző év azonos időszakában. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 11,0, az üzemanyag-kiskereskedelemben 29,6 százalékkal nőtt az értékesítés volumene – közölte a KSH.

Forrás: MTI
Fotó: Freepik