Euroövezet: lassul a növekedés

Az előrejelzések szerint az euróövezeti növekedés a 2017. évi 10 éves 2,4%-os rekordszintről 2018-ban 2,1%-ra lassul, majd tovább mérséklődik, 2019-ben 1,9%, 2020-ban pedig 1,7%-ra. Ugyanez a tendencia várható a 27 uniós tagállam esetében is: a növekedési előrejelzés 2018-ra 2,2 %, 2019-re 2,0 %, 2020-ra pedig 1,9 % lesz.
A tavalyi rendkívül kedvező globális helyzet segítette az erőteljes gazdasági és beruházási tevékenységet az EU-ban és az euróövezetben. A bizonytalanabb környezet ellenére az előrejelzések szerint – a hazai fogyasztás és a beruházások erejének köszönhetően – valamennyi tagállam, bár lassabb ütemben, de tovább növekszik. Ha jelentősebb sokkhatás nem következik be, Európa várhatóan képes lesz a potenciálist meghaladó növekedés, a fokozott munkahelyteremtés és a csökkenő munkanélküliség fenntartására. Ez az alapforgatókönyv azonban egyre több, egymáshoz kapcsolódó, lefelé mutató kockázatok függvénye.

Valdis Dombrovskis, az euróért és a szociális párbeszédért felelős alelnök, aki egyben a pénzügyi stabilitásért, a pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért felelős biztos is, így nyilatkozott: „Az idei és a jövő évben valamennyi uniós gazdaság növekedni fog, ami új munkahelyeket fog eredményezni. Ugyanakkor azonban egyre több a bizonytalanság és a kockázat – külső, és belső egyaránt –, ami mindinkább lassítja a gazdasági fellendülés ütemét. Továbbra is ébernek kell lennünk, és nagyobb erőfeszítéseket kell tennünk gazdaságaink ellenálló képességének megerősítése érdekében. Uniós szinten ez azt jelenti, hogy konkrét döntéseket kell hoznunk a gazdasági és monetáris unió további megerősítéséről. Nemzeti szinten még indokoltabb, hogy a tagállamok költségvetési tartalékokat képezzenek és csökkentsék az adósságokat, ugyanakkor biztosítsák, hogy a növekedésből származó előnyök a társadalom legkiszolgáltatottabb tagjai számára is érzékelhetők legyenek.”

Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos a következőket mondta: „Az európai gazdaság jól teljesít, de a növekedés üteme fokozatosan csökken. Azzal számolunk, hogy ez a tendencia a következő két évben is folytatódni fog, mivel a munkanélküliség tovább csökken, és már most a válság kezdete óta nem látott szintre csökkent. Az euróövezeten belül az államadósság várhatóan tovább csökken majd, az államháztartási hiány pedig jóval a GDP 1%-a alatt marad. Az egyre bizonytalanabb nemzetközi környezetben mind a brüsszeli, mind a tagállami politikai döntéshozóknak egy olyan euróövezet biztosításán kell dolgozniuk, amely elég erős ahhoz, hogy bármilyen jövőbeni kihívással megbirkózzon.”

A belső kereslet, mint a növekedés hajtóereje
A növekvő globális bizonytalanság, a nemzetközi kereskedelmi feszültségek és a magasabb olajárak tompítani fogják az európai növekedést. A foglalkoztatás erőteljes növekedésének évei után egyes tagállamokban a munkaerőpiaci helyzet lassúbb javulásának és a kínálati oldalon fennálló korlátok fokozódásának lehetősége is növelheti ezt a tompító hatást.
A növekedést egyre inkább belföldi tényezők fogják ösztönözni: egyes tagállamokban az erőteljesebb bérnövekedés és adóintézkedések következtében nőni fog a lakossági fogyasztás. Emellett a finanszírozási feltételek és a kapacitáskihasználás magas aránya várhatóan továbbra is ösztönzőleg hatnak majd a beruházásokra. 2019-ben várhatóan valamennyi tagállamban növekedni fognak a beruházások, ami 2007 óta először fordul elő.
Mindezen tényezőket figyelembe véve feltételezhetően valamennyi tagállamban tovább nő majd a bruttó hazai termék (GDP), ennek üteme azonban lelassul, és a jelek szerint némileg gyengébb lesz a nyáron előrejelzettnél.

Tovább csökken a munkanélküliségi ráta
2018 első felében tovább javultak a munkaerőpiaci feltételek; a foglalkoztatás növekedése a gazdasági növekedés lassulása ellenére is egyenletes maradt.
A folyamatos növekedés és a strukturális reformok végrehajtása egyes tagállamokban várhatóan továbbra is kedvező hatással lesz a munkahelyteremtésre. A munkanélküliség valószínűleg tovább csökken majd, bár a korábbinál lassúbb ütemben, a foglalkoztatás növekedését ugyanis esetlegesen fékezni fogja az egyre nagyobb mértékű munkaerőhiány és a lassúbb gazdasági növekedés.
Az euróövezeti munkanélküliség ebben az évben várhatóan 8,4%-ra, majd 2019-ben 7,9%-ra, 2020-ban pedig 7,5%-ra csökken. A 27 uniós tagállamban a munkanélküliségi ráta az előrejelzések szerint idén 7,4 % lesz, majd 2019-ben 7 %-ra, 2020-ban pedig 6,6 %-ra csökken. Ez legalacsonyabb munkanélküliségi rátát jelenti a havi munkanélküliségi adatsorok rögzítésének 2000. évi kezdete óta.

Infláció az olajárak miatt
Az előrejelzés szerint az előrejelzési időszak folyamán az általános infláció mérsékelt marad. Az euróövezetben az infláció 2018-ban és 2019-ben várhatóan eléri az 1,8%-ot, majd 2020-ban 1,6%-ra lassul.
Az olajárak emelkedése idén az infláció növekedését eredményezte, és az erőteljes pozitív bázishatások várhatóan a jövő év első negyedévében folytatódni fognak. Míg az energia, illetve a feldolgozatlan élelmiszerek árát nem tartalmazó maginfláció ebben az évben eddig viszonylag visszafogott volt, 2020-ban várhatóan ismét az általános infláció fő okozójává válik, mivel a munkaerőpiacok szűkülésével egyidejűleg a bérek emelkednek.

Államháztartás: az adósságszintek csökkennek, az aggregált euróövezeti költségvetési hiány pedig jelenleg 1% alatt van.Az előrejelzések szerint az euróövezetben a GDP-hez viszonyított költségvetési hiány az alacsonyabb kamatkiadásoknak köszönhetően az idén is tovább csökken. Ez a csökkenés a jövő évben – első alkalommal 2009 óta – várhatóan megáll, mivel a költségvetési irányvonal 2019-ben némileg expanzívvá, majd 2020-ban nagyjából semlegessé válik. Az előrejelzések szerint az euróövezetben a GDP-arányos költségvetési hiány a 2018-as 0,6%-os értékről 2019-re várhatóan 0,8%-ra nő, 2020-ra pedig 0,7%-ra csökken. Az előrejelzések szerint a 27 uniós tagállamban a GDP-arányos költségvetési hiány a 2018-as 0,6%-os értékről 2019-re várhatóan 0,8%-ra nő, 2020-ra pedig 0,6 %-ra csökken. Összességében a tendencia továbbra is jelentős javulás a tíz évvel ezelőtti, 2009-es helyzethez képest, amikor a hiány az euróövezetben 6,2%-os, az EU-ban pedig 6,6%-os szinten tetőzött.
A GDP-arányos államadósság az előrejelzések szerint az euróövezetben és majdnem minden tagállamban továbbra is csökkenni fog, amit az adósságcsökkentő elsődleges többlet és a folyamatos növekedés is alátámaszt. Az euróövezeti GDP-arányos államadósság a 2018. évi 86,9%-ról 2019-ben várhatóan 84,9%-ra, 2020-ban pedig a 2014. évi 94,2%-os csúcshoz képest idén várhatóan 82,8%-ra csökken. A 27 uniós tagállamban a GDP-arányos államadósság a 2018. évi 80,6 %-ról 2019-ben várhatóan 78,6 %-ra, 2020-ban pedig 76,7 %-ra csökken.

Számos egymással összefüggő kockázat és bizonytalanság fenyegeti a távolabbi kilátásokat
Az előrejelzést nagy fokú bizonytalanság és számos, egymással összefüggő lefelé mutató kockázat övezi. E kockázatok bármelyikének megvalósulása felerősítheti a többit, és erősítheti azok hatását.
Az USA gazdaságának prociklikus költségvetési élénkítő intézkedések miatti túlhevülése a vártnál gyorsabban emelkedő kamatlábakhoz vezethet, ami számos negatív tovagyűrűző hatással járhat az USA-n kívül is, különösen a feltörekvő piacokon, amelyek érzékenyek a tőkeáramlás változásaira, és USA-dolláralapú adósságokkal rendelkeznek. Ez súlyosbíthatja a pénzpiaci feszültségeket. Ez az EU számára is káros lehet, tekintettel jelentős kereskedelmi kapcsolataira és a bankok kitettségére.
Emellett az USA folyó fizetési mérleg hiányának várható növekedése további kereskedelmi feszültségeket okozhat Kínával. Ez a vállalati adósság szintje és a pénzügyi sebezhetőség miatt növelheti a Kínában végrehajtott rendezetlen kiigazítás kockázatát. A kereskedelmi feszültségek bármely növekedése az EU-ra is káros hatással lenne, tekintettel a bizalomra és a beruházásokra gyakorolt negatív hatásokra, valamint az EU nagymértékű integráltságára a globális értékláncokban.
Az Unión belül a súlyosan eladósodott tagállamok államháztartásának minőségével és fenntarthatóságával kapcsolatos kétségek átgyűrűzhetnek a belföldi banki ágazatokra, ami a pénzügyi stabilitással kapcsolatos aggályokat eredményez és terhet jelent a gazdasági tevékenységre nézve.
Végezetül továbbra is fennállnak a brexitről folyó tárgyalások bizonytalan kimenetével összefüggő kockázatok.

Egyesült Királyság: tisztán technikai feltételezéseken alapuló előrejelzés 2019-re és 2020-ra nézve
A későbbi összehasonlítást lehetővé téve az előrejelzések mind a 28 tagállamra, köztük az Egyesült Királyságra is vonatkoznak. Figyelembe véve az Egyesült Királyság EU-ból való kilépéséről folyó tárgyalásokat, az előrejelzéseink azon a tisztán technikai feltételezésen alapulnak, hogy a 27 tagú EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi kapcsolat tekintetében fennmarad a jelenlegi állapot. Ez kizárólag az előrejelzés céljaira szolgál, és semmiféle módon nem érinti az 50. cikk alapján folyó eljárással kapcsolatos tárgyalások kimenetelét.

2 hozzászólás

  1. Wow, wonderful blog layout! How lengthy have you been blogging for?

    you make running a blog look easy. The overall glance of your site
    is excellent, let alone the content! You can see similar here sklep internetowy

  2. Hello! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my
    blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good
    success. If you know of any please share. Thank you!
    You can read similar art here: Dobry sklep

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük